Hlavní obsah

Ten chlápek je drsnější než Krušné hory

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí ve 20.00 začíná nový seriál ČT Rapl. Volně navazuje na oblíbený Cirkus Bukowsky a vrátí se v něm svérázný vyšetřovatel Kuneš v podání Hynka Čermáka.

Foto: ČT

Hynek Čermák je Rapl.

Článek

Kuneš je zábavně neomalený, pro někoho snad až buranský drsňák, který pronáší suché hlášky a tváří se naštvaně. Když zmlátí přítele své bývalé ženy, chtějí ho od policie vyhodit, ale po dohodě se šéfy se zachrání odchodem „na stáž“ do Krušných hor. Navíc tam má tajný úkol objasnit starou vraždu policistky Wágnerové.

„Už při natáčení Cirkusu Bukowsky nás napadlo, že bychom mohli udělat Rapla, ale na rozdíl od předchozí detektivky jsme nechtěli jeden případ, který se line celou sérií, ale naopak třináct uzavřených epizod. Jejich hledání nám šlo překvapivě hladce, ale nápad je oproti realizaci vždy jednodušší,“ vysvětlil kreativní producent Josef Viewegh.

Režisér a scenárista seriálu Jan Pachl se s radostí vrátil ke svému Kunešovi. „Velkou roli hrál i fakt, že ho hraje Hynek Čermák, kterého mám moc rád, a utvrdili jsme se, že naše spolupráce mají smysl. Ve chvíli, kdy někomu píšete roli na tělo, je to pro vás mnohem snazší, víc mu vidíte do hlavy, dokážete předpokládat jeho mimiku... nechtěli jsme, aby byl Rapl černobílý, ale aby se do něj, kromě krimi příběhů, dostal i kus z osobního života postav i trocha humoru.“

Autoři sice zabředli do klišé, když se snaží hory líčit jako nebezpečnou oblast plnou pašeráků, dealerů a prostitutek (ve skutečnosti je tam kriminalita stejná nebo spíše nižší než v Praze), ale to jim snad můžeme odpustit.

V prvním díle se jim celkem daří udržet v rovnováze napětí a humor. Čermákův herecký kolega Alexej Pyško se domnívá, že „Rapl je akční, krásný, lidský, dojemný a vtipný projekt“. Výsledek posuďte sami v pondělí na ČT1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám