Hlavní obsah

Televizní noviny od 14. října v novém kabátě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní zpravodajská relace TV Nova Televizní noviny má od 14. října vypadat jinak. Bude se vysílat ve vysokém rozlišení a ve formátu 16:9. Nova si také na pražském Barrandově postavila nové zpravodajské centrum vybavené moderními digitálními technologiemi.

Článek

Při použití vysokého rozlišení, tzv. HD, a formátu 16:9 by mělo být na obrazovkách televizorů více vidět. Televize tak kopíruje vývoj ve filmu, kde se obraz stále rozšiřuje.

"Při uvádění širokoúhlých filmů na klasických obrazovkách docházelo k různým úpravám, např. k ořezávání okrajů, aby se film vůbec na obrazovku vešel. Právě ve snaze minimalizovat takové ztráty, dochází k rozšiřování obrazovek. A to je i důvodem přechodu na formát 16:9, při kterém je, laicky řečeno, na obrazovce vidět víc," uvádí Veronika Rozumková z tiskového oddělení TV Nova.

Nova už v minulosti použila HD při natáčení seriálu Pojišťovna štěstí. Teď začíná ve vysokém rozlišení vysílat i zpravodajské pořady. Diváci by to měli poznat např. na sytějších barvách a ostřejších obrysech - samozřejmě za předpokladu, že mají kvalitní a nepříliš starou televizi.

Nová stěna za moderátory

Za moderátorským párem bude od 14. října vidět nová plazmová stěna o rozměrech 8 x 4 metry. Je osazena speciálními obrazovkami bez okrajů a ovládána softwarem, ktery umožňuje promítání nejrozmanitějších obrazových variant přímo za moderátory (dokumentárních obrázků k danému tématu, grafických údajů atd.)

:. Nové studio TV Nova.

Televizní noviny nabídnou také inovovanou, do detailu propracovanou  grafiku. Barvy se ale měnit nebudou. 

"Stávající inovace se týkají zejména úprav fontu, lišt a znělek. Grafici TV Nova vsadili na nově uvedený font Novatica, se kterým přišla televize během minulého měsíce v rámci podzimního "reloadingu" grafiky. Lišty i nadále zůstanou v modrém, červeném a bílém provedení, tedy v barvách, na které jsou diváci TV Nova zvyklí. Informace z přímých vstupů budou nově divákům nabízeny jednak na zadní plazmové stěně, jednak na předním plánu a v lištách," popisuje Rozumková.

Určitých změn doznaly i znělky. Hudba z dílny pražského rodáka Jana Hammera, která Televizní noviny provází již od roku 1994, zůstává stejná, mění se jen aranžmá, jehož autorem je Tadeáš Věrčák.

Nové centrum

"Nové zpravodajské centrum vyrostlo v těsné blízkosti hlavní budovy TV Nova v jednom z objektů areálu pražských barrandovských ateliérů. Obě stavby budou propojeny proskleným koridorem. Nezbytné bourací práce, díky nimž mohlo budoucí nové zpravodajského centrum vyrůst do patřičné výšky, byly zahájeny v srpnu roku 2006," dodává Rozumková.

:. Nová studia TV Nova

Budova byla dokončena v polovině letošního roku. Poté se již do interiérů stěhovala nová technika a nábytek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám