Hlavní obsah

Televize nakupují hlavně u Berlusconiho a RTL

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejsilnějších, ale i nejdražších zbraní, které v současné době televize používají, jsou české verze zahraničních formátů. Úspěchy jsou střídavé. Každá z televizí poměrně podrobně sleduje vývoj v jiných zemích a snaží se ulovit ty nejúspěšnější pořady. „Pro tyto účely také slouží pravidelné festivaly televizní tvorby, jako jsou Mipcom a Mipworld v Cannes nebo Discoop v Budapešti, kde se nové formáty představují,“ říká Rostislav Uher, šéfredaktor vlastní tvorby na Primě, který ale přišel z Novy, kde se mimo jiné dramaturgicky podílel i na Superstar.

Článek

„Kromě ekonomického faktoru se při nákupu přihlíží k novým trendům v oblasti TV zábavy. Inspirovat se necháváme hlavně ve vysílání zahraničních televizí,“ říká mluvčí TV Nova Michaela Fričová.

Konzervativní je Nova i ČT

Samozřejmě každý výběr je rizikem. „Sázíme na ty nejosvědčenější formáty,“ potvrzuje Fričová konzervativnost Novy. Podobný trend je vidět i u České televize, která je však přeci jenom na tomto trhu méně aktivní (s výjimkou taneční StarDance). Naopak Prima si může dovolit více riskovat. V případě Vyvolených se jí to vyplatilo, jinak ale většinou ne.

Ceny licencí se pohybují v miliónech korun. Třeba v případě soutěže Ber nebo neber se spekuluje o částce ještě o řád vyšší. Její součástí jsou základní pravidla, znělky, dekorace, ale třeba i doporučení na vzhled moderátora či moderátorky.

Nejzásadnějšími producenty formátů jsou v současnosti nizozemská společnost Endemol, která do Česka prodala například pořady Big Brother nebo Milionář a ve které má významný podíl mimo jiné i italský mediální magnát a politik Silvio Berlusconi, a Fremantle media, zdroj formátů Superstar a X Factor, který patří do mediální skupiny RTL.

Poté, co televize vybere formát, o němž si myslí, že by mohl uspět, zaktivuje své akviziční oddělení, a pokud se obchod uskuteční, může se pustit do výroby pořadu. I do té mu však často dosti výrazně mluví původní majitel licence.

„Některé společnosti dbají i na nejmenší detail, některé vám poskytnou jen jakýsi návod a know how, jak pořad vyrobit,“ říká Uher. „Dalo by se říci, že jsem zažil oba extrémy, tedy přílišnou horlivost, ale i naprostou volnost. Samozřejmě se snažíme do pořadu vždy implementovat prvky odpovídající českému reálu a vkusu,“ dodává.

Jedním z pořadů, které trpěly pod přísným dohledem, byla reality show Big Brother. Nizozemci z Endemolu měli prakticky neustále někoho ve štábu a uplatňovali své právo veta. I proto tehdy formát na Nově neuspěl.

Úspěch se často nedá odhadnout

O českém diváctvu se mluví jako o poměrně konzervativním. A úspěch převzatých pořadů často nejde dopředu odhadnout. „Jsou formáty, které fungují celosvětově stejně. Potom jsou ale takové, které jsou nepřenosné nebo zasáhnou jen určitou skupinu diváků. Například soutěž Nejslabší! Máte padáka byla svého času fenomén v Anglii, přičemž v Německu zcela propadla a u nás zasáhla jen část mladší generace,“ říká Uher.

Nejúspěšnější zahraniční formáty v ČR

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.Chcete být milionářem – Soutěž, kde stačí odpovědět patnáct otázek, aby se z vás stal milionář, u nás vysílala nejdříve Nova a posléze i Prima. Největší slávu si v ní vydobyl Američan John Carpenter, který prvních čtrnáct otázek zvládl bez nápovědy. U poslední zavolal svému otci, řekl mu, že pomoc nepotřebuje, jen mu chce oznámit, že právě vyhrál.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.Chcete být milionářem – Soutěž, kde stačí odpovědět patnáct otázek, aby se z vás stal milionář, u nás vysílala nejdříve Nova a posléze i Prima. Největší slávu si v ní vydobyl Američan John Carpenter, který prvních čtrnáct otázek zvládl bez nápovědy. U poslední zavolal svému otci, řekl mu, že pomoc nepotřebuje, jen mu chce oznámit, že právě vyhrál.Kolotoč – Poněkud obskurní otáčení kolotoče, které paradoxně udělalo z Pavla Poulíčka svého času nejoblíbenějšího sportovního redaktora.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.Chcete být milionářem – Soutěž, kde stačí odpovědět patnáct otázek, aby se z vás stal milionář, u nás vysílala nejdříve Nova a posléze i Prima. Největší slávu si v ní vydobyl Američan John Carpenter, který prvních čtrnáct otázek zvládl bez nápovědy. U poslední zavolal svému otci, řekl mu, že pomoc nepotřebuje, jen mu chce oznámit, že právě vyhrál.Kolotoč – Poněkud obskurní otáčení kolotoče, které paradoxně udělalo z Pavla Poulíčka svého času nejoblíbenějšího sportovního redaktora.Výměna manželek – Kontroverzní pořad, který na deset dní rozděluje rodiny, aby je posléze buď spojil ještě pevnějším poutem, anebo rozdělil nadobro, těží ze sociálních rozdílů jednotlivých manželských dvojic.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.Chcete být milionářem – Soutěž, kde stačí odpovědět patnáct otázek, aby se z vás stal milionář, u nás vysílala nejdříve Nova a posléze i Prima. Největší slávu si v ní vydobyl Američan John Carpenter, který prvních čtrnáct otázek zvládl bez nápovědy. U poslední zavolal svému otci, řekl mu, že pomoc nepotřebuje, jen mu chce oznámit, že právě vyhrál.Kolotoč – Poněkud obskurní otáčení kolotoče, které paradoxně udělalo z Pavla Poulíčka svého času nejoblíbenějšího sportovního redaktora.Výměna manželek – Kontroverzní pořad, který na deset dní rozděluje rodiny, aby je posléze buď spojil ještě pevnějším poutem, anebo rozdělil nadobro, těží ze sociálních rozdílů jednotlivých manželských dvojic.StarDance ...když hvězdy tančí – Podle anglického vzoru Dance with Stars vznikla taneční soutěž určená spíše starším divákům, která kombinuje tváře celebrit s nohama profesionálních tanečníků a tanečnic.

Česko hledá Superstar – nápad, který vychází z tradice pěveckých soutěží, je úspěšný na celém světě. To, že to úplně neplatí o jeho vítězích, není pro televize tak podstatné. Její první řada měla u nás neuvěřitelný 70procentní podíl na sledovanosti.Bingo – Jan Rosák a velký skandál na konci. To je to, co utkvělo z české verze formátu, který vychází z oblíbené důchodcovské společenské hry.Chcete být milionářem – Soutěž, kde stačí odpovědět patnáct otázek, aby se z vás stal milionář, u nás vysílala nejdříve Nova a posléze i Prima. Největší slávu si v ní vydobyl Američan John Carpenter, který prvních čtrnáct otázek zvládl bez nápovědy. U poslední zavolal svému otci, řekl mu, že pomoc nepotřebuje, jen mu chce oznámit, že právě vyhrál.Kolotoč – Poněkud obskurní otáčení kolotoče, které paradoxně udělalo z Pavla Poulíčka svého času nejoblíbenějšího sportovního redaktora.Výměna manželek – Kontroverzní pořad, který na deset dní rozděluje rodiny, aby je posléze buď spojil ještě pevnějším poutem, anebo rozdělil nadobro, těží ze sociálních rozdílů jednotlivých manželských dvojic.StarDance ...když hvězdy tančí – Podle anglického vzoru Dance with Stars vznikla taneční soutěž určená spíše starším divákům, která kombinuje tváře celebrit s nohama profesionálních tanečníků a tanečnic.Vyvolení – Jediná opravdu úspěšná klasická reality show, kterou Prima koupila od Maďarů a která je až nápadně podobná u nás propadákovému Big Brother.

Hádej, kdo jsem – Jeden z formátů ze stáje Freemantle media byl mimo jiné parodován i Woody Allenem, místo profesí se v jeho filmu hádaly sexuální úchylky.

Zda dopadne podobně i nejnovější výrazná akvizice českých televizí, soutěž Nic než pravda na Primě, je otázka, kterou si netroufá dopředu nikdo odhadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám