Hlavní obsah

Tanec Praha uvede sólo Akrama Khana, autora olympijské choreografie

Jubilejní 25. festival Tanec Praha představí současné hvězdy tanečního světa - britského choreografa a tanečníka Akrama Khana, autora zahajovací choreografie olympijských her v Londýně, a vlámský soubor Peeping Tom. Připomene ale také nejvýznamnější hosty své historie. Festival se bude konat od 27. května do 4. července 2013, řekla novinářům jeho ředitelka Yvona Kreuzmannová.

Foto: akramkhancompany.net/Laurent Ziegler

Akram Khan

Článek

Pořadatelé se rozhodli už od 17. prosince dát do předprodeje v divadle Ponec dárkové poukazy za 1900 korun, které zahrnou vstupenky na obě hlavní události festivalu. Pro jejich držitele rezervují nejlepší místa v divadlech.

Prostřednictvím hlavních hvězd festivalu se českým divákům představí dva směry tanečního umění - fyzické divadlo a propojení špičkového současného tance s technologiemi, uvedla ředitelka. Akram Khan se do Prahy vrátí po dvou letech, loni se svou skupinou tanečníků festival Tanec Praha zakončoval, v Praze ale vystupoval i dříve. Příští rok má do Prahy přijet se sólovým představením. "Je to jedna z posledních možností vidět Akrama Khana živě na scéně, věk tanečníka přeci jen velmi limituje," řekla Kreuzmannová.

Tanec a nové technologie

Představení Desh se uskuteční 3. a 4. července ve Státní opeře. I když by si pro ně pořadatelé přáli modernější prostředí, v Praze ani v Česku jiný dostatečně velký prostor pro jeho uvedení není.

Akram Khan pochází z Bangladéše a název Desh znamená v místní řeči "rodná zem". "Jedná se o fascinující výtvarně-pohybové dílo využívající scénografie a nových technologií naprosto nečekaným způsobem," říká k projektu Kreuzmannová.

Soubor Peeping Tom uvede v Hudebním divadle Karlín 26. a 27. června inscenaci Ulice Vandenbranden č. 32. Pořadatelé opět vyzdvihují pozoruhodnou scénografii, která se prý přibližuje vjemu filmového plátna. Jedním z inspiračních zdrojů díla byl slavný film Šoheje Imamury Balada o Narajamě.

Reklama

Výběr článků

Načítám