Hlavní obsah

T-mobile Park možná na Jižním Městě nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada městské části Praha 11 přijala ve čtvrtek na své schůzi stanovisko k plánované výstavbě koncertního areálu společnosti Interkoncerts na  Jižním Městě II. Nesouhlasí s vybudováním a provozováním T-mobile Parku pro 50 000 diváků, kde by měl 6. června vystoupit Paul McCartney.

Foto: archiv o. s. Kamarád-Nenuda
Článek

Důvodů k nesouhlasu je několik, výhrady má Hygienická stanice hlavního města Prahy, Dopravní inspektorát, Policie ČR i odbor životního prostředí. Hygienici se obávají, že by hladiny hluku v době koncertů přesahovaly 75 dB. Podle policistů není vyřešena dopravní situace v době konání koncertů, protože už nyní je příjezdová komunikace přetížená. Nejsou zajištěné ani dostatečné parkovací plochy. Vyřešen není ani příchod diváků od metra.

Podle starostky Marty Šorfové (ODS) je výstavba T-mobile parku v rozporu především s územním plánem. Část těchto pozemků má být určena pro zeleň, část pak pro služby obyvatelům Jižního Města, tedy i pro kulturu.

Vadil rozsah akcí

Novinkám starostka přiznala, že původně s ideou souhlasila: "Když za námi agentura přišla s plánem vybudovat areál, který by sloužil pro kulturní akce na Jižním městě, vítala jsem to. Zdálo se mi, že by tam bylo vhodnější pořádat koncerty, které se třikrát do roka konají v Centrálním parku, místo je přece jen dál od obytných domů. Jenomže to jsou koncerty pro dva tisíce lidí z Jižního Města a ne akce pro padesát tisíc lidí, kam se budou sjíždět lidí z půlky Evropy."  

K vlně odporu podle ní přispěla i nešťastná prezentace projektu: "Když řekla, že se tu budou konat koncerty pro padesát tisíc diváků, obyvatelé se vylekali." Výhrady však má i k tomu, že agentura se neuvedla dobře, když začala bez povolení stavět kolem areálu plot, který už má přikázáno jako černou stavbu strhnout. Na místech, kde byly plánované mobilní tribuny, také nechala vykácet bez povolení zdravé dřeviny, byť měl souhlas jen s odstraněním suchých stromů.

Agentura o jiné lokality neměla zájem

Šorfová také vysvětlila, jaké podnikne další kroky. V pondělí se setká se zástupci agentury: "Jsem zvědavá, s čím přijdou." Stanovisko rady doplněné případnými novými návrhy Interkoncerts pak předloží 18. března zastupitelstvu Prahy 11. Samospráva se svým rozhodnutím seznámí státní správu.

Pokud bude zastupitelstvo proti, s největší pravděpodobností se T-mobile Park na Jižním Městě nevybuduje. Pražský primátor Pavel Bém pro Novinky uvedl, že nedá souhlas s využitím pozemku, který patří Praze, pokud nebude s výstavbou areálu souhlasit zastupitelstvo.

Starostka Novinkám potvrdila, že se hledají i jiné lokality, ovšem mimo území Prahy 11. Zmiňovala Velkou Chuchli i oblast Výstaviště. Potvrdila však, že agentura neměla o jiná místa zájem, zřejmě jí vyhovovalo, že zvolená lokalita je blízko metra i dálnice D1. To vyplynulo i ze slov Béma.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Prahy přijede David Bowie

Britský hudebník David Bowie přijede 23. června koncertovat do Prahy. Podle informace pořádající agentury Interkoncerts je již smlouva o jeho vystoupení...

Výběr článků

Načítám