Hlavní obsah

Sziget miluje Macklemora, The National trpěli nedostatkem publika

Právo, Barbora Olšanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Macklemore, Martin Garrix, The National nebo Tove Lo, Festival Sziget má za sebou divoký víkend. Pátek a sobota přilákaly na Ostrov svobody téměř 150 tisíc lidí. I přes tropická vedra a velkou prašnost v areálu si návštěvníci užívali příjemné festivalové časy.

Foto: David Peltán

Macklemore dostal na Szigetu i ženské spodní prádlo.

Článek

Nejvíce lidí přilákali pod hlavní pódium Martin Garrix a Macklemore. Nizozemský DJ hrál třetí večer, jeho set doprovodila propracovaná produkce. Desítky laserů, ohně, dým, jiskry, konfety a rachejtle vyvrcholily závěrečným ohňostrojem. Dav čítající téměř 75 tisíc lidí dostal navíc od pořadatelů svítící mávátka.

Jen na světových festivalech jako je Sziget se stává, že se náhodně potkají dvě hvězdy na jednom pódiu. Překvapením večera byl singl Summer Days, na kterém třiadvacetiletý DJ spolupracoval s Macklemorem. Ten vystupoval na Ostrově svobody v sobotu a do Budapešti dorazil s denním s předstihem. Dokážete si představit, jakým nadšením dav explodoval, když Garrix zakřičel: „Sziget! Please welcome Macklemore!“ Ten v rozhalené košili přiběhl na pódium a začal rapovat.

Foto: David Peltán

Martin Garrix na Szigetu.

Mužskou energii doplnila švédská zpěvačka Tove Lo, jež si zakládá na vlastní fyzické ženskosti motivované feministickými postoji. Hudebnice doprovází své elektropopvé skladby svůdnými, mnohdy až vulgárními pohyby. Na Szigetu se předvedla v bílem průhledném tílku bez podprsenky a síťovaných punčochách, pod kterými měla černé kalhotky odhalující pozadí. Fanoušky dostala do varu hlavně díky hudbě, své koncerty mění jednatřicetiletá umělkyně v taneční party a na ostrově tomu nebylo jinak.

Sobotní hvězdou byl americký raper Macklemore a svou show se postaral o doposud nejlepší vystoupení letošního ročníku. Přesně takhle má vypadat festivalový koncert, který byl zábavný od začátku do konce. Na Bena Haggertyho se přišlo podívat necelých 80 tisíc lidí a dav bouřlivě ocenil každou skladbu.

Macklemore byl vtipný, skromný a promluvil o hodnotách svobody a rodičovství. Propracovaná vizuální produkce, choreografie, vokalisté i kapela roztančili fanoušky po celé ploše pod hlavním pódiem. Přestože Macklemore hrál před The National, pro řadu lidí byl právě on hvězdou večera.

Foto: David Peltán

V Budapešti zaujali své věrné i The national.

Americká alternativně rocková kapela The National byla záležitostí pro hudební gurmány a nikoli pro středoproudé publikum. „Čirá krása prostoupila mezi publikum, které při koncertě The National sice lehce prořídlo, o to více se ale dala užít melancholická atmosféra hudby,“ říká fanoušek kapely Tomáš Kolář. „Zpěvák Matt Berninger podnikl s mikrofonem hned třikrát tradiční výlet mezi diváky a lidé v prvních řadách jásali.“

Jako každoročně, i letos sužují maďarskou metropoli tropická vedra. Návštěvníci jsou na tento fakt ale zvyklí. Jediným očividným nepohodlím je vysoká prašnost v areálu. Organizátoři s prachem bojují za pomoci vodních děl, která zároveň slouží jako vítané osvěžení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám