Hlavní obsah

System of a Down přivezou na festival výtečné předkapely

Praha

Vynikající program přináší festival Aerodrome, který se uskuteční ve středu na pražském Výstavišti. Hlavními hvězdami jsou System Of a Down, kteří se do Prahy vracejí po 15 letech. Dále vystoupí legenda amerického punku NOFX a Flogging Molly nabízející směs irské hudby s punkem. Samé kvalitní kapely, žádný balast.

Foto: Novinky

System of a Down

Článek

System of a Down, kterou dali dohromady v roce 1994 potomci arménských emigrantů, patří k nejoriginálnějším představitelům nu-metalu. Také spojili hardcorovou údernost s thrashovou tvrdostí a vyvážili je melodickými refrény, ale nesklouzli k prvoplánové podbízivosti, protože se vždy snažili něco říkat. Patřili k nejkritičtějším americkým kapelám už od prvního alba z roku 1998.

Skupina v roce 2006 přerušila svou činnost, aby se její členové mohli věnovat sólovým projektům. Zpěvák Serj Tankian vydal tři alba a pak se kapela opět sešla v roce 2011, i když jen kvůli koncertům. Žádné nové album nevydala.

Festival Aerodrome ale nabídne tuzemským fandům poprvé možnost vidět System of a Down s kompletním koncertním setem, protože při svém prvním a jediném vystoupení v roce 1998 přijeli jako předkapela Slayer. Jejich hodinu a půl trvající vystoupení začne o půl deváté.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Fat Mike a Eric Melvin z NoFX

Před System of a Down zahraje legenda amerického melodického punku NOFX, která slavila největší úspěchy v polovině devadesátých let, době slávy Green Day a Offspring, kterou NOFX předznamenali. Kapela se nikdy nezpronevěřila ideji nezávislosti, neupsala se velké firmě a odmítá se podřizovat nepsaným úzům ohledně stylu. Na festivalu Rock For People, kde zaujali šíří svého záběru, jež má daleko ke klišé melodického tříakordového poppunku, zahrála i reggae nebo funky. Dojem umocnily i neustálé zappovské vtípky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Flogging Molly

Flogging Molly jsou další z kapel hrajících živelný keltský punk. Jako většina podobných souborů nepocházejí z Britských ostrovů, ale stejně jako třeba Dropkick Murphys z USA, i když zpěvák Dave King je irský rodák. Strhující jsou zejména jejich koncerty, protože při nich nejvíc vystupuje do popředí jejich energie a nespoutanost.

Jako první zahrají už ve čtyři odpoledne Killswitch Engage, považovaní za klíčové reprezentanty nové vlny amerického heavy metalu. Do Prahy přijedou představit svoji letošní (již šestou řadovou) novinku Disarm the Descent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám