Hlavní obsah

Svět podle nakrknutých Irů a Skotů

Právo, Jiří P. Kříž

Co je ještě možné zpřesnit na obrazu obyvatel britského společenství po Iru Martinu McDonaghovi? Řekli bychom, že už nic. Jenomže se objevil pro změnu Skot Daniel C. Jackson a skulinu našel. Důkazem je inscenace Zabít Johnnyho Glendenninga v režii Daniela Hrbka ve Švandově divadle v Praze.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Marta Dancingerová (Kimberly) a Marek Pospíchal (Bruce)

Článek

Dva mafiáni třetí kategorie – Dominic Bell (Jacob Erftemeijer) a Prcek Mark Skelton (Václav Švarc) – mají pro bosse Andrewa MacPhersona (Robert Jašków) pohlídat novináře Bruce Wilsona (Marek Pospíchal), který píše o zločinu. Ocitnou se na farmě Starého Jima (Miroslav Hruška), kde se vzápětí objeví vysloužilý irský terorista Johnny Glendenning (David Punčochář). Masakr může začít.

D. C. Jacksona známe u nás zatím jen jako autora Mého romantického příběhu, který hrají v ostravském Divadle Petra Bezruče, v brněnském Buranteatru a Pod Palmovkou v Praze. Obdivuje ho za nějvětší část světa. Zabít Johnnyho Glendenninga je novinka. Hra měla premiéru v glasgowském Citizen Theatre před rokem.

Glendenning je velkým zpřesněním současného britského hrdiny, jeho okolí je už vzděláním nedotčeno. Ano, zná písmenka, ale jediným jeho spojovníkem se světem je mobil. Žít single, bez citu, bez soucitu, a tak se nedivme, že Starý Jim je s gangstery spojen pouze pracovně – vozí mu mrtvoly, kterými on přilepšuje prasatům ve výkrmu.

V inscenaci hledejme duchovní příbuznost s Dannym Boylem a Johnem Hodgem a s jejich filmem Trainspotting. Člověk je v nich kousek masa nevalné ceny, a tak se nedivme, že v Jacksonově gangsterce se vyvraždí všichni. Poslední ránu má brokovnice staré Máti (Hana Vrbová).

Tím ovšem končí první část příběhu. Ve druhé se vracíme k událostem, jež předcházely odvozu investigativce na farmu. Poznáváme paka, ke kterým přibude ještě Kimberly Millarová (Marta Dancingerová) v devátém měsíci.

Závěr příběhu je optimistický. Někteří přežijí, neprozradím ovšem kdo.

Obraz člověka třetího tisíciletí je neradostný, ale skoro realistický. Rozhlédněme se. Kdo ještě umí – třeba číst?

D. C. Jackson: Zabít Johnnyho Glendenninga
Režie: Daniel Hrbek, dramaturgie: Lucie Kolouchová, zvláštní efekty: Václav Holfar. Premiéra 17. října 2015 ve Švandově divadle Praha. Překlad Jakub Škorpil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám