Hlavní obsah

Svět podle Daliborka se vrací do Prostějova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Prostějově se v úterý uskuteční předpremiéra kontroverzního dokumentu Svět podle Daliborka. Jeho promítání se zúčastní i tvůrci filmu v čele s režisérem Vítem Klusákem. Vrátí se tak do místa, kde snímek vznikal a kde žije jeho hlavní protagonista.

Trailer k filmu Svět podle Daliborka Video: Bontonfilm

 
Článek

Film přijde do kin 13. července, ale už o dva dny dříve se uskuteční předpremiéra v Prostějově. Tvůrci se do bydliště hlavního hrdiny snímku vrátí po třech měsících. „Vracíme se na místo činu a cítíme lehké vzrušení,“ přiznává režisér Vít Klusák.

Snímek doprovází trestní oznámení a spor mezi režisérem a hlavní postavou Daliborem K. Není tak jasné, zda představitel titulní role přijde na předpremiéru a bude ochoten setkat se s režisérem. „Dalibor si nechal rezervovat pár míst v sále, uvidíme, zda dorazí i on,“ říká Klusák.

Dokument se věnuje životu prostějovského rodáka s radikálním světonázorem. Dalibor K. je muž ve středním věku, který se hlásí k neonacismu. Jeho život je protknutý nenávistí. Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály a další. Dokument chce divákovi přiblížit svět Dalibora a jemu podobných lidí.

„Portrét něžného neonacisty”

„Naší neskromnou ambicí je skrze Dalibora nahlédnout do hlav a srdcí tisíců lidí, kteří svůj světonázor podřídili nenávistnému strachu z jinakosti. Ukázat, z jakého podhoubí se rodí novodobá vlna rasismu a nesnášenlivosti,“ říká ke svému filmu Klusák.

Režisér film představuje jako portrét něžného neonacisty, jehož nenávist pramení ze strachu a frustrace. „Jsou to vlastně zapomenutí, zašlapaní, vystrašení lidé, kteří potřebují víc pomoct, než zavřít do vězení,“ zmiňuje Klusák.

Už během natáčení film rozpoutal kontroverze. Pro potřeby filmu nechali tvůrci polepit autobus reklamou na výlet do Osvětimi. [celá zpráva] Kvůli záběrům z koncertu skupiny Ortel, kde štáb zachytil hajlující fanoušky, byl dokonce Klusák předvolán k policejnímu výslechu.

Film na skončil na festivalu v Karlových Varech na 10. místě v pořadí Divácké ceny Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám