Hlavní obsah

Svěrák vydá Skoro všechno. Soubor povídek, písní a pohádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro všechno je komplet povídek, pohádek či písniček, které Zdeněk Svěrák napsal či nahrál během několika desítek let sólově, tedy bez Cimrmanů. Jde vlastně o svěrákovské sebrané spisy na CD.

Foto: Supraphon

Zdeněk Svěrák na obalu 3CD Skoro všechno

Článek

První pohádku (Tři auta) mu natočili v rozhlase už v roce 1963 a první povídku Ruina musí být opředena načetl mladému autorovi samotný František Filipovský.

„Zvuková podoba literatury a divadla je kouzelná věc. Hodně posluchačů si ji dopřává před spaním – říkají, já s vámi usínám, a jiní hlavně za volantem. Jednou jsem spěchal z chalupy na divadelní zájezd a zkrátil jsem si cestu úzkou asfaltkou lesní správy. Najednou vidím, že cestu tarasí mohutný vůz s drapákem, který nakládá kmeny napadené kůrovcem. Zastavil jsem a povídám člověku, který to ovládal: „Co s tím uděláme? Já strašně spěchám.“ On se usmál a řekl: “Když mi podepíšete všechna cédéčka s Cimrmanem, tak vám uhnu.“ Měl je v kabině, a tak jsem je podepsal,“ vzpomíná Svěrák.

Česká polární stanice v Antarktidě jméno velikána Járy Cimrmana neponese

Věda a školy

Skoro všechno se vejde na 3 CD. První dvě CD shromažďují povídky, které během let Zdeněk Svěrák publikoval v knižní podobě a pak je sám načetl. Tři ze Svěrákových povídek čtou také Dana Kolářová a Libuše Šafránková. Třetí CD přináší to, co Zdeněk Svěrák vytvořil pro děti. Pohádky, písničky a operky, často ve spolupráci s Jaroslavem Uhlířem, v nichž se představují desítky skvělých interpretů.

„Pro děti jsem se rozhodl psát s pocitem, že nejsem zralý na to, abych dospělým čtenářům měl co říci. První knížkou, vlastně útlým sešitem, se stal poučný příběh Proč malíři nestačí plnovous. Později mi při psaní pro děti pomohla skutečnost, že jsem se stal otcem a mé dvě děti vyžadovaly na noc takzvané vyprávění z hlavy. Věděl jsem, co je baví a při čem se nudí,“ uzavřel Svěrák.

Trojalbum Zdeněk Svěrák – Skoro všechno vychází v pátek 26. března 2021 na 3CD-MP3 i v digitálních formátech k 85. narozeninám autora, které oslaví 28. března.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám