Hlavní obsah

Svěcený Přeučil nebo Přeučil Svěceného?

Právo, Jiří P. Kříž

Od červnové předpremiéry v kavárně Violinum k premiéře Gala pro Gogola herce Jana Přeučila a houslisty Jaroslava Svěceného ve Studiu Ypsilon (5. října) se nejenom nad Bláznovými zápisky a nad dialogem slov a tónů přehnal snad celý věk.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Přeučil (vlevo) a Jaroslav Svěcený

Článek

Jestliže v Krakovské ulici oba mistři ověřovali možnost propojení hlasu s houslemi, a Přeučil dal připomenout znamenitému kousku Gogolovy sžíravé zpovědi před lety ve Viole, ironií doby stalo se jejich Gala pro Gogola po prázdninách nanejvýš aktuálním cajtštykem, naplněným nezamýšlenými sarkasmy na adresu dnešních činovníků.

Také Gogol Čechům

Čím jsou Bláznovy zápisky? Příběhem Popriškina, kreatury zastírající nevzdělanost mocenskými pákami byť jen průměrného guberniálního úředníčka. Nabubřele se povyšuje nad občana, paty lízá nadřízeným. Než ztratí soudnost. Ve snu porozumí psí řeči, a pak jako domnělý španělský král se uchází o ruku dcery svého ministra.

Právě ti psi si ovšem i o lidech myslí své. Popriškinovi chvíli trvá, než ve vlastní pýše pochopí, že ten škaredy a tupý člověk v psí korespondenci je on sám. Lidé se s ním vypořádají po svém: umístí ho, kam určitě patří – do blázince.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Přeučil v roli Popriškina

Je neuvěřitelné, jak brilantně míří Gogolova ironie zase už do našich časů.

Vždyť přece také naši všehoschopní, ale sebestřední ministři, náměstci a ředitelé pošlí jen z vůle vekslácko-mafiánského společenství. A lid, jehož vždy jenom příštího blaha mají plné huby, vytrvale olupují, odírají a škodí mu. Řekl jim to už Jan Werich, dejž mu pánbů věčné zatracení nebeské: Lid je pro ně jen synonymem slova prd.

Těm dvěma na jevišti to sluší náramně. Každý přistupuje k sžíravému posměváčkovi, vždy v nemilosti mocných, které tupil, a v jehož jménu jsou zakleta slova hohol, chochol, hlahol, po svém. Příkrým slovem a zmatky světa nakaženými tóny.

Proti prostřednosti

Přeučilův Popriškin je šupákem jen v detailech: roztrhané ponožky, strniště na tváři, nedbalá elegance vyvažovaná skoro až přehnaně noblesní výslovností. Také z úst odstupujícího ministra - kumpána korupčníků - se řinula s teatrální dokonalostí.

A Svěcený? Improvizacemi inscenační celek podepírá, přiměřeně mu i vévodí a stačí se blýsknout všemi možnými virtuózními technikami určenými nejenom bláznům. Oba jsou pak mocni vzdát hold právě Nikolaji Vasiljeviči, przniteli tupé prostřednosti.

Celkové hodnocení 80 procent

Agentura Subiton - Jan Přeučil, Jaroslav Svěcený: Gala pro Gogola. Režijní supervize Eva Hrušková. Česká premiéra 5. října 2012 ve Studiu Ypsilon Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám