Hlavní obsah

Suverénní Billy Talent a nadupaní Anti-Flag

Novinky,
PRAHA

Po roce se do Prahy vrátila kanadská skupina Billy Talent. Jestliže loni hrála před My Chemical Romance, letos už vystupovala v roli hlavní hvězdy. Pravda, ne ve sportovní hale Sparty, ale pod ní v Malé sportovní hale. Návštěvníci se i tak počítali na tisíce, což jen potvrdilo oblibu kapely, která se svým příznivcům odvděčila skvělým výkonem. A dobrý dojem z večera umocnila předkapela – přední představitelé politického punku Anti-Flag.

Foto: Warner Music , Právo

Billy Talent, zleva Ian D’Sa (kytara), Jonathan Gallant (baskytara), Ben Kowalewicz (zpěv) a Aaron Solowoniuk (bicí).

Článek

Výkonu kapely na rozdíl od loňského roku vévodil expresivní vokál Benjamina Kovalewicze, který dokáže nejen naléhavě křičet, ale také vyzpíval linky v baladách, aniž by ovšem upadl do přehnané líbivosti. Zachovává si v nich potřebný odstup, zatímco v rychlých expresivních skladbách ze sebe vydá vše.

Kowaleviczův projev je sice hlavní devizou torontské kapely, ta ovšem svému frontmanovi dokáže připravit vynikající doprovod, který je esencí rocku. Z punku si vzala energii,  nevzdala se však propracované stavby písní a změn, z tvrdého rocku zase hutnou basu, aniž by ovšem sklouzla do těžkopádné těžkotonážnosti. Hudební doprovod je sevřený a má drive, nesklouzává však k jednorozměrné přímočarosti.

Pittsburghské punkery Anti-Flag si Billy Talent nevybrali náhodou. Kovalewicz si na duet přizval právě kytaristu Anti-Flag Justina Sanea. I Anti-Flag udělali krok vpřed ve srovnání s loňským vystoupením ve Futuru. Nabídli větší a divočejší show, kterou završila na závěr destrukce bubnu. Jakoby ani divoké pobíhání po pódiu a časté výskoky nestačily uvolnit přetlak energie.

Přesvědčivější byla i hudba, kapela se nezřekla typické melodičnosti, ale tentokrát upřednostnila důraz, jako by dávala najevo, že punk je především energie. I když stylově nepřináší mnoho nového,  jen málo kapel zvládá našlápnutý politický punk s takovou suverenitou a nasazením jako právě Anti-Flag. A přestože kapela přešla k velké firmě, svých levicových názorů se nezřekla, opět došlo na zdvižené zaťaté pěsti a na okénko hostujícího aktivisty.

Kromě dusného horka, ve kterém se nedalo dýchat, takže fanynky natlačené pod pódiem omdlévaly takovým tempem, že je ochranka skoro nestačila vytahovat, si nebylo nač stěžovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám