Hlavní obsah

Sunny Boys pobaví i dojmou

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Divadle Bez zábradlí měla 25. března premiéru hra amerického dramatika Neila Simona The Sunshine Boys. V překladu Ivo T. Havlů se u nás hrála pod názvem Vstupte..., nová inscenace ji uvádí jako Sunny Boys.

Článek

Na příběhu dvou kdysi slavných kabaretních komiků, kteří se po letité odmlce scházejí, aby společně oprášili své nejslavnější číslo pro jediné vystoupení v televizní revui, zachytil Simon mnoho z mentality lidí, kteří se hřáli na výsluní mediální slávy a nyní se jen těžce smiřují s propadem do nemilosrdného zapomnění.

Simonova hořká komedie postihuje konkrétním způsobem chování těchto hrdinů: bleskovou proměnlivost jejich nálad, ješitnost a lpění na detailech, jež se nezúčastněnému pozorovateli mohou jevit směšné, ale pro ně samé znamenají záchytné body jejich někdejší slávy a v širším smyslu i jejich naplněného života.

Simonovy hry jsou kvalitním bulvárem s vděčnými hereckými příležitostmi. Sunny Boys v Divadle Bez zábradlí nastudoval jako host ruský režisér Boris Ščedrin, pro něhož je práce s hercem velmi důležitá a na výsledku je to znát.

Uhlazený Al a zatrpklý Willie

Do rolí Williho Clarka a Ala Lewise obsadil odvážně Karla Heřmánka a Zdeňka Žáka, ačkoli jsou psané pro herce o generaci starší. Ščedrin ale nevede oba protagonisty k jakékoli stařecké stylizaci, ale ukazuje prostě dva unavené herce, kteří vzdali zběsilé tempo boje o existenci, jež americká společnost a zejména profese komiků - bavičů vyžaduje.

Liší se jen ve vnějším výrazu - zatímco Žákův Al se snaží pečlivým oblečením a uhlazeným chováním udržet přijatelnou formu své lidské důstojnosti, Heřmánkův Willie už kašle na jakékoli dekorum a žije zalezlý jako jezevec ve své odpudivé garsonce z konzerv a láhve whisky a jeho duch se vznáší v minulosti na stránkách divadelního zpravodaje, aby byl každý týden nemilosrdně konfrontován s dalšími nebožtíky z řad svých někdejších kolegů. Svou rezignaci kompenzuje vzteklými výbuchy na špatně fungující zámek u dveří a iluzemi o vlastní důležitosti.

Setkání obou znepřátelených kolegů a zejména pak společná zkouška jejich výstupu představuje řadu skvostně rozehraných situací, přičemž pod vnější slupkou komediálnosti se chvěje lyričtější struna prostého lidského osamění a strachu.

Oběma hercům dobře sekunduje Martin Kubačák jako nezměrně trpělivý Willieho synovec Ben. Sunny Boys Divadla Bez zábradlí nabízejí pobavení i hlubší sondu do citlivé oblasti lidských vztahů v poslední etapě života.

Reklama

Výběr článků

Načítám