Hlavní obsah

Struny podzimu přiblíží americkou hudbu

Novinky,
Praha

V rámci offprogramu festival Struny podzimu přiblíží v Týdnu americké hudby tvorbu průkopníků americké hudby od Johna Cage přes minimalistu Steve Reicha až tvorbu postminimalisty Michaela Gordona. Dojde i na premiérové uvedení skladby Šest tokát Harolda Meltzera.

Foto: Profimedia.cz

Steve Reich

Článek

V neděli se od 19 hodin uskuteční v pražském Divadle Archa Maratón americké hudby, kde zazní ve světové premiéře Meltzerových Šest tokát v podání klavíristy a cembalisty Mahana Esfahaniho, který zahraje i Šest sonát Lou Harrisona nebo Reichovu ranou minimalistickou skladbu Piano Phase a Vermont Counterpoint. Na závěr zazní slavná skladba Music For 18 Musicians v podání Prague Minimal Orchestru.

V DOXu 6. listopadu newyorský skladatel a spoluzakladatel souboru Ban On A Gan uvede své kvartety Clouded Yellow a Potassium v podání Zemlinského kvarteta a skladbu Timber pro šest perkusionistů. Členové newyorského souboru Mantra Percussion budou hrát na dřevěné desky - tzv. semantrony nebo xyly a fošny.

Tvorbu Johna Cage pak 10. listopadu od 18 hodin představí klavírní duo tvořené Maki Namekawovou a Dennisem Russelem Daviesem, jenž je známý i jako dirigent a vede brněnskou filharmonii. Zahrají Cageovy skladby The Seasons a Experiences no. 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám