Hlavní obsah

Stovky umělců, 50 měst. Sametovou revoluci oslaví na koncertech a výstavách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicáté výročí revoluce oslaví 17. listopadu desítky akcí v Praze i v regionech. Kulturní program nabídne průvody, koncerty, debaty, výstavy a stovky účinkujících.

Foto: Festival svobody

Oslavy na Václavském náměstí

Článek

Na pražském Albertově a u Hlávkovy koleje plánují studenti Univerzity Karlovy 17. listopadu už od rána pietní shromáždění, od 13:00 pak proběhne diskuze s Šimonem Pánkem či Michaelem Kocábem a následovat bude Sametový průvod na Vyšehrad a Národní třídu.

Unikátní průzkum: 30 let od revoluce trápí lidi nejistota, korupce a úpadek morálky

Domácí

Na Václavském náměstí se bude konat Koncert pro budoucnost, kde se tradičně střídají krátké promluvy osobností s koncerty. Účast letos slíbili třeba Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Vltava, František Černý a Karel Holas z Čechomoru, Buty, Mig 21, Tata Bojs, Michael Žantovský, Tomáš Halík, Šimon Pánek, Martin Mejstřík, Hynek Čermák a další.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dalajlama

Na velkých monitorech lidé uvidí také dalajlámův videopozdrav. Program běží celé odpoledne až do 22:00.

„Účastníme se dvěma koncerty a já jako vizuální umělec dvěma instalacemi. V půl páté hrajeme na Národní třídě, to bude komorní akustický koncert, druhý na Václaváku večer - klasický rokenrol s projekcemi na Národní muzeum. Mám velkou radost, že se mi podařilo sem po dlouhých letech dostat instalaci z roku 1997 Noční hlídač. Rozsvítí se velké oči na Národním muzeu,“ řekl v pondělí  Milan Cais z Tata Bojs.

Příští revoluce vyroste ze sítě, říká Karel Vachek

SALON

Dalším velkým festivalem bude pražské Korzo Národní na Národní třídě. V poledne se otevře Obývák Václava Havla, kde budou číst ukázky z Havlových textů Dagmar Havlová, Václav Marhoul, Michael Kocáb, Tomáš Etzler, Dan Přibáň či Michael Žantovský.

Foto: Jan Šída, Právo

Ve 14:14 vystoupí Spirituál Kvintet, v 15:00 Prago Union, v 16:30 Tata Bojs, v 17:15 Zrní, v 19:00 David Koller a následuje afterparty v Rock Café. Na ulici bude i několik interaktivních výstav a večer začne projekce příběhů z dob revoluce s názvem Paměť národa: 1989.

„Národní se promění v kino, zhruba půl kilometru ulice proměníme pomocí 230 synchronizovaných světel v multimediální show, která připomene vzpomínky na 17. listopad. Projekce budou v 17:00, 18:45 a 20:00,“ uvedl Mikuláš Kroupa z organizace Post Bellum.

V Národním divadle pak večer udělí Ceny Paměti národa osobnostem z několika zemí, které prokázaly v těžkých dobách odvážné postoje.

Bratislava bude mít náměstí Sametové revoluce

Zahraniční

K Festivalu svobody se připojila i iniciativa Památník ticha, která připravila výstavu Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Tu bude možné zhlédnout od 11. října do 30. listopadu denně od 14 do 18 hodin ve výstavním prostoru na Letenské pláni. O víkendu 16. a 17. listopadu bude otevřeno již od 10 hodin. Výstavní a komunikační projekt, který pořádá autorský tým z Památníku ticha, prožitkovou formou přiblíží komunikační a mediální pozadí zlomových okamžiků politického převratu z celého konce roku 1989.

Festival svobody se netýká jen Prahy, přidalo se 50 regionálních iniciativ. Jde o velká města Plzeň, Brno, Olomouc, ale třeba i Městec Králové, Karlovy Vary, Zlín, Klenčí pod Čerchovem, Děčín, Žďár nad Sázavou, Kacanovy, Sokolov, Boskovice, Litoměřice, Písek, Jihlava, Nymburk, Tetín u Berouna, Karlštejn, Pardubice, Týn nad Vltavou, Benešov, Rožnov pod Radhoštěm, Jindřichův Hradec, Lhenice, Kutná Hora, Městec Králové, Cheb, Červený Kostelec, Strakonice, Jesenice u Prahy, Liberec, Rakovník, Dědov, Teplice nad Metují, Lomnice, Opava, Slaný, Mnichovo Hradiště, Uherský Brod, Znojmo a Příbram.

Po 30 letech postaví v Hradci Králové opět mohutnou papírovou zeď

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám