Hlavní obsah

Stoneův film W. o Georgi Bushovi kritiky nenadchl

Právo, Zbyněk Vlasák

Nový film Olivera Stonea W., životopis dosluhujícího amerického prezidenta George Bushe, byl zámořskými kritiky odmítnut. Doslova jej označili za vykastrovaný, konvenční, i když zábavný. Ovšem u nás se jeho uvedení zatím nechystá.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Oliver Stone v USA představil film W. o prezidentu Georgi Bushovi.

Článek

„Film, který mohl být satirou i tragédií, se nakonec stal příliš konvenčním, a to především svým stylem,“ napsal Todd McCarthy z časopisu Variety.

"Není tam nic nového, a ani omílané věci nejsou nahlíženy z nové perspektivy,“ doplnil ho Rick Groen z torontského listu The Globe and Mail. „Ten film je vykastrovaný od dramatu i ironie,“ shrnul své dojmy z filmu W. recenzent David Edelstein píšící pro New York Magazine.

Herecké výkony na dobré úrovni

U hereckých výkonů se zastavila Claudia Puigová z USA Today, hodnotí je jako dobré, místy až děsivě realistické.

„Film je docela zábavný, ale jako důsledná analýza čtyřicátého třetího prezidenta selhává,“ napsala Puigová. „Jako všechny Stoneovy snímky má W. energii a tempo, zejména při zachycování Bushova předprezidentského života,“ shrnuje pozitiva David Ansen z Newsweeku, kterému se líbí i James Brolin v titulní roli.

Film "W." o Bushovi měl v USA premiéru 17. října.autor: Wthefilm

Přestože průměrné hodnocení z pětatřiceti hlavních zámořských periodik je 56 procent (pro srovnání batmanovský Temný rytíř má 82 procent, hit českých kin Mamma Mia! 51 procent), i tady se našli recenzenti, které film unesl až k adoraci.

Jediní kritici z Chicago Sun-Times nadšeni

Roger Ebert z nejstarších chicagských novin Chicago Sun-Times dal snímku jako jediný dokonce nejvyšších možných 100 procent: „Životopis prezidenta Bushe je fascinující, žádné jiné slovo mě nenapadá.“

V Americe měl W. premiéru 17. října a byl vnímán jako příspěvek režiséra Olivera Stonea do předvolební prezidentské kampaně. U nás se jeho uvedení zatím nechystá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám