Hlavní obsah

Stíny Valbone: Smrt postihuje i vrahy

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíny Valbone (Olympia, 284 stran) je název nového románu Josefa Habase Urbana navazujícího na úspěšný thriller Návrat do Valbone. Na pátrání po třech českých studentech zmizelých v albánských Prokletých horách v roce 2001, kteří se v chatě zvané Valbone stali nejspíš obětí gangu obchodujícího s lidskými orgány.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Habas Urban vytvořil drama lidské duše.

Článek

Jana, hrdinka první prózy, která se v ní s přítelem Josefem vydala po stopách nezvěstné sestry Lenky, se nesmířila s jeho smrtí.

Ta ho potkala při jejich pátrání na tom samém místě. Kniha Stíny Valbone začíná v okamžiku, kdy Jana dostane fotografii s datem starým měsíc a půl, na níž Josef stojí před neznámým domem. Může snad žít?

I podivný protokol o pitvě jeho údajného těla v ní vyvolal pochybnost. Musí se znovu vydat na sever Albánie! Pro tuto myšlenku získala i nového známého Leoše. To je jeden motiv.

Druhý a o dost poutavější je příběh kosovského Albánce Gjarperyho, řečeného Had, člena ochranky Hasana Tahiriho, budoucího šéfa vlády osamostatněného Kosova.

Víc než dobrodružný příběh Gjarperyho a jeho pátrání po Janě, kterou má stihnout stejný osud jako Lenku, si zasluhuje ocenění psychologické vystižení hlavních postav ze zázemí nelidského obchodu.

Není divu, že smrt lidí zabitých jen kvůli tomu, že měli zdravé orgány nebo univerzální krevní skupinu, se zapsala i do duší organizátorů. V tom spočívá největší přínos pokračování prvního románu.

Předmluvu ke druhé knize napsal Milan Špalek, baskytarista a textař skupiny Kabát.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám