Hlavní obsah

Štěstí přivedlo Geislerovou do Bohnic

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém českém filmu Bohdana Slámy Štěstí, který vstoupí do českých kin 15. září, ztvárnila Aňa Geislerová velmi obtížnou roli mladé ženy, kterou postihne rozpad osobnosti, trpí schizoidně paranoidní neurózou, cítí se pronásledována a na konec ztrácí zájem i o své dvě děti. Kvůli tomu, aby roli zvládla, strávila dokonce nějaký čas v léčebně v Bohnicích.

Článek

"Došlo mi, že představuji člověka, který má jasnou diagnózu, nemohu si vymyslet , jak se chová, nelze střílet od boku, protože jsou lidé, kteří s ní mají zkušenosti a vědí, jak takoví lidé jednají.

V rámci příprav jsem byla v Bohnicích na pavilónu, který má tuším číslo 27. Jde o akutní příjmový pavilón a strávila jsem tam dva dny a noc. Bavila jsem se pacienty, sestrami i lékaři."

Pro Geislerovou to byl silná zkušenost, která jí pomohla ztvárnit roli: "Moje postava se proměňuje a já jsem tam viděla jsem jak akutní případy, které právě přivezli, tak lidi, kteří už tam jsou nějakou dobu a čekali na přemístění na jiná oddělení. Usnadnilo mi to mou úlohu. Přivedlo mne to i k civilnímu pojetí, protože ti lidé jsou civilní, jen posunutí. Zážitek z pavilóny byl pro mě skličující a současně povznášející, protože tam byly i poetické momenty."

Gieslerová přiznala, že k věrnému ztvárnění role postavy, která se v průběhu filmu hodně proměňuje, jí pomohla i dlouhá doba natáčení. Film vznikal po dobu téměř dvou let a Aňa do Mostu vždy jela jen na několik dní, kdy se točilo: "Líbilo by se mi, kdyby se dalo natáčení zcuknout, ale možná to pomohlo vyznění. Postava se hodně proměňuje a se pokaždé musela do role znova dostávat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám