Hlavní obsah

Státní opera dostane staronovou oponu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstruovaná budova Státní opery v Praze, která se má otevřít v lednu příštího roku, bude mít novou oponu. Vzniká v dílnách Národního divadla podle návrhu původní opony Eduarda Veitha z roku 1888.

Foto: archiv Národní divadlo

Práce na nové oponě Státní opery jsou před dokončením.

Článek

Staronová opona nahradí oponu akademického malíře Antonína Střížka, určenou původně pro nastudování Mozartovy Kouzelné fl étny v roce 2002.

Na rekonstrukci Veithovy opony, která se záhadně ztratila v roce 1945, pracoval více než tisíc hodin tým pod vedením uměleckého ředitele sekce výroby Národního divadla Martina Černého ve spolupráci se studenty katedry scénografie Divadelní fakulty AMU. Zahájení provozu v rekonstruované Státní opeře je naplánované na 5. ledna příštího roku, na den přesně, kdy byla otevřena v roce 1888 jako Nové německé divadlo.

Od jara 2017 prochází budova generální rekonstrukcí, jejíž náklady se pohybují kolem 1,3 miliardy korun. Otevře ji operní galavečer, který posluchače provede nejslavnějšími kapitolami její historie. Poté budou na jeviště Státní opery přeneseny některé stávající inscenace.

První novou produkcí ve Státní opeře bude v listopadu příštího roku Wagnerova opera Mistři pěvci norimberští.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám