Hlavní obsah

Státní fond podpořil film o Mašínech, kteří se za komunismu prostříleli na Západ

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Státního fondu kinematografie oznámila, že mezi nadějné projekty rozdělila 64 milionů korun. Je mezi nimi i film režiséra Tomáše Mašína a scenáristy Marka Epsteina o útěku bratrů Mašínů na Západ.

Foto: Profimedia.cz

Josef Mašín

Článek

„Fond od roku 2016 disponuje dostatečným rozpočtem, a může tedy podpořit projekty i vysokými částkami, je tak konečně možné točit i rozpočtově náročnější projekty, které pak zaujmou v zahraničí i v českých kinech,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. „Po řadě let čekání tak máme konečně majoritně český film podpořený fondem, Nabarvené ptáče, v hlavní soutěži na jednom ze tří nejvýznamnějších festivalů, mladí tvůrci s animovanými, krátkými a dokumentárními filmy sklízí úspěchy po světě a od filmů v této výzvě čekám, že budou podobně úspěšné,“ dodala.

Příběh bratří Mašínů je slavný a vyvolává silné protichůdné emoce, navíc má prakticky hollywoodské parametry. Osamělí bratři se svým kamarádem Milanem Paumerem a velmi skromným vybavením vyhlásili v 50. letech válku komunistické diktatuře. Stáli proti tisícům příslušníků východoněmeckých a československých ozbrojených složek, přesto přežili. Dostali se z Československa přes Krušné hory do Berlína a pak až do Ameriky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Paumer

Příběh z pera zkušeného Marka Epsteina (Ve stínu, Václav) dostal na výrobu částku 15 milionů korun.

Vysokou sumu (10 milionů korun) dostal artový film Světlonoc režisérky Terezy Nvotové. Scénář k dramatu odehrávajícímu se v zapadlé vesnici ve slovenských horách napsala Barbora Námerová. Po filmu Špína se jedná již o druhou spolupráci tohoto dua.

„Druhý film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové s názvem Slovo podpořil Fond částkou 8,5 milionu korun. Na rodinném dramatu konkrétních lidí z období let 1968 až 1969 rozvíjí autorka obecnější otázku ohrožení a ztráty svobody člověka. I když se tedy jedná o film z minulosti, zabývá se tématem, které zůstává aktuální i dnes. Tancuj, Matyldo režiséra Petra Slavíka je příběh ze současnosti. Hlavní postava exekutora Tomáše je postavena před nelehkou životní zkoušku. Starost o vlastní matku s Alzheimerovou chorobou a obava ze ztráty kontaktu s dospělým synem mu obrátí dosavadní poklidný život vzhůru nohama. Snímek podpořili radní částkou 8 milionů korun,“ doplnila Veronika Lengálová.

Snímek Lidi krve režiséra a scenáristy Miroslava Bambuška dostal 7,5 milionu korun a komorní drama režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Nikdo mě nemá rád o ženě, která ztratila svoji jedinou životní lásku, podpořil Fond 7 miliony korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám