Hlavní obsah

Springsteenovi se podařilo podesáté dobýt britskou hitparádu, překonal Jacksona

Novinky, Stanislav Dvořák

Popularita amerického rockera Bruce Springsteena je snad ještě větší, než se zdálo. Letos má už podesáté album na první příčce britské hitparády, čímž dokonce překonal Michaela Jacksona a skupinu ABBA, uvedla BBC.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Springsteenův E Street Band při vystoupení v Praze

Článek

Deska High Hopes má obrovský komerční úspěch - šla přímo na první místo hitparády a sesadila zpěvačku Ellie Gouldingovou. Mít desetkrát album „číslo jedna“ se jen tak někomu nepodaří, zvládli to The Rolling Stones a U2. Více alb na vrcholu už měli jedině Beatles, Elvis Presley, Robbie Williams a Madonna. Na nové desce se podíleli i Clarence Clemons a Danny Federici, dva Springsteenovi věrní hudební souputníci, kteří v nedávné minulosti zemřeli.

Současná razance Springsteenova tažení albovými hitparádami je samozřejmě posílena i tím, že ho poslouchá hlavně starší generace, která je ochotná desky kupovat. Odhaduje se, že Springsteen celkem prodal přes 120 miliónů alb.

Notoricky známé jsou desky Born in the U.S.A. a Born to Run, z nichž pocházejí mnohé stadiónové hity. Vydává ale i zajímavé folkové desky, které se na stadióny nehodí a ukazují jeho odlišnou stránku - zálibu ve venkovských kapelách a přírodě. Ovlivnil ho rock, blues, folk i country.

Reklama

Výběr článků

Načítám