Hlavní obsah

Spor televizí: Nova chtěla soudně zastavit Vinaře, nepovedlo se

Mezi televizí Nova a Prima se rozhořel spor o seriál Vinaři, podzimní novinku televize Prima. Nova, pro kterou koncept původně vznikal, po konkurenční televizi požaduje vypořádání všech práv, za něž při přípravě díla zaplatila, řekla mluvčí Novy Anna Suchá. Primě podle mluvčí Marie Fianové připadá postup Novy nepochopitelný, ale nebrání se vzájemnému vysvětlení stanovisek. Pokud ale bude Nova spor eskalovat, bude se Prima soudně bránit.

Foto: TV Prima

Miroslav Táborský v seriálu Vinaři

Článek

Seriál Vinaři, který Prima vysílá v neděli večer, patří k nejúspěšnějším pořadům této televize. Zahájení seriálu na konci prázdnin pro ni bylo dokonce nejúspěšnějším startem vlastního pořadu od dob VyVolených a Rodinných pout v roce 2005. Zahájení předcházela masivní PR kampaň, díky níž se první díl zařadil mezi nejsledovanější nezpravodajské pořady letošního roku, ale hned poté sledovanost poklesla. Nova nyní tvrdí, že s využitím práv na koncept, připravovaný původně pro ni, nesouhlasila.

„Nova zvažuje veškeré právní cesty, jak svá zákonná práva chránit. Snažíme se dohodnout s Primou o vypořádání všech práv ke konceptu seriálu Vinaři tak, aby nebyli poškozeni televizní diváci,” uvedla Suchá. Podle televize lze postup označit za „bezprecedentní porušení autorského práva a nekalou soutěž”.

Nova chtěla zabránit vysílání 

Podle mluvčí Primy společnost CET 21, která drží vysílací licence skupiny Nova, podala týden po odvysílání prvního dílu seriálu návrh na vydání předběžného opatření, které mělo Primě v dalším vysílání seriálu zabránit. Městský soud v Praze ale návrhu nevyhověl. „CET 21 tvrdí, že má licence k aranžmá seriálu a scénáři jeho prvního dílu. Z podkladů, které CET 21 soudu předložila, a také z podkladů, které jsme získali od producenta seriálu, však podle nás vyplývá pravý opak,” uvedla Fianová.

Původní koncept seriálu pro Novu připravoval v roce 2010 tým autorů, který se nyní podílí na produkci stejnojmenného pořadu vysílaného Primou. S autory seriálu má údajně uzavřené platné smlouvy, které jim nedovolují vyrábět stejný nebo podobný pořad pro nikoho jiného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám