Hlavní obsah

Spor o autorská práva v České filharmonii je vyřešen

Právo, ČTK, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Vladimír Darjanina, designovaného generálního ředitele České filharmonie, se podařilo vyřešit dvouletý spor o autorská práva k nahrávkám České filharmonie. Darjanin prohlásil, že se s hráči dohodl.

Foto: ČTK

Ve Vladimíru Darjaninovi (48) získala Česká filharmonie manažera, který chce zlepšit i financování hudebníků.

Článek

„Autorská práva z nahrávek zůstanou filharmonii, peníze ale hráčům,“ řekl Darjanin, který nastoupí k České filharmonii 1. července.

Možnost dohody signalizoval Darjanin již dříve, oficiálně měla být oznámena během tiskové konference k nové sezóně příští týden.

S bývalým ředitelem České filharmonie Václavem Riedlbauchem vedli hráči spor a jako důsledek odmítali rozhlasové a televizní přenosy i nahrávání na desky. Riedlbauch jimi totiž podle nové legislativní úpravy ministerstva kultury před dvěma lety odejmul autorská práva a přenesl je na instituci. Tím hráči přišli o peníze, které dosud dostávali, a ztratili tak možnost přivýdělku k nízkým platům, které dostávají.

Nové řešení je kompromisem. Legislativně zůstávají práva České filharmonii, ale peníze přejdou na samotné hráče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám