Hlavní obsah

Spojené státy očima Martina Řezníčka

Novinky, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorem knihy Rozpojené státy, Amerika nejen televizní kamerou (Argo, 304 strany, 311 Kč) je bývalý zpravodaj České televize ve Washingtonu Martin Řezníček. Vzhledem k tomu, že se jedná o zkušeného novináře, má kniha nejen pečlivou faktografickou náplň, ale i zajímavé detaily.

Foto: Argo

Obal knihy.

Článek

Spisovatelka Iva Pekárková v knize Šest miliard Amerik z roku 2005 v úvodní pasáži napsala, že na světě existuje šest miliard Amerik, protože každý obyvatel zeměkoule má svou vlastní. Vidí ji podle svých představ a definuje si ji svou optikou. Řezníček rozdělil publikaci na tři části, a to České stopy ve Spojených státech, Rozdělená Amerika a Donald Trump (proto ten zvláštní název díla) a Výjimečná Amerika.

V první části se čtenář dozví, kolik našich krajanů dokázalo v téhle zemi uspět a získat kredit. Řezníček se setkal s herečkou Kim Nowakovou, králem Šumavy Josefem Hasilem, autorem slavné skladby z Rockyho Eye of The Tiger Jimem Peterikem, plastickým chirurgem Bohdanem Pomahačem nebo s krejčím amerických prezidentů Martinem Greenfieldem.

Zmiňuje se také o české komunitě v Chicagu, městě, jež stálo u zrodu našeho státu a je po Praze druhou největší aglomerací s českou stopou. Přesto zdůrazňuje, že s výjimkou indiánů jsou všichni obyvatelé USA genetickým dovozem zvenčí a stále v sobě mají neviditelné kořeny původní vlasti.

Ve druhé části čtenář vstoupí přímo do americké politické reality. Dočte se o Trumpově volební noci, jeho cestě od primárek k úřadu prvního muže země i jeho nechtěné roli persony rozdělující celou zemi.

Závěrečná část se dotýká dvou citlivých amerických témat, války ve Vietnamu (na památníku ve Washingtonu se podílel i účastník konfliktu s českými kořeny Robert W. Doubek) a zavraždění prezidenta Kennedyho.

Zároveň si všímá i přístupu tamních občanů k typickým americkým hodnotám, které oscilují mezi svobodou projevu a ochranou dat.

Řezníčkův kolega Michal Kubal v přemluvě zdůraznil, že dobrá kniha musí mít zajímavý příběh a dobrého vypravěče. Rozpojené státy mají obojí, a proto jsou čtivé a zajímavé i pro ty, které americké reálie běžně příliš neinteresují.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám