Hlavní obsah

Spisovatel Günter Grass byl členem SS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Jeden z nejslavnějších evropských spisovatelů, kterým je držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, odhalil temnou stránku své minulosti. Literární klasik v sobotním rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že během druhé světové války působil v elitních jednotkách SS.

Článek

O tajemství, které více než 61 let střežil v tajnosti, hodlá obšírněji informovat v připravované autobiografii, jež by měla vyjít letos v září.

"Právě ta dlouhá léta mlčení byla jedním z důvodů, proč jsem se tuto knihu rozhodl napsat. Deprimovalo mě to. Jednou to už muselo ven," řekl Grass německému deníku.

Osmasedmdesátiletý Grass v článku prozradil, že jako patnáctiletý se chtěl dobrovolně přihlásit k námořnictvu, ale vzhledem k nízkému věku jej odmítli. Až na sklonku války, v zimě 1944 přišel povolávací rozkaz a Grass narukoval k jednotkám 10. obrněné divize v Drážďanech. "Pro mě bylo v té chvíli hlavní uniknout z domova, od rodiny," vyložil své pohnutky. "Dnes se to možná stěží vysvětluje, ale tehdy to z podobných pohnutek dělala řada lidí mé generace," dodal.

Grass zdůraznil, že během svého nasazení od února 1945 do zranění, které utrpěl 20. dubna téhož roku, "ani jednou nevystřelil". Později upadl do amerického zajetí. Za svou minulost v SS se prý postupem let čím dál tím více styděl a aktivně se podílel na boji za ochranu lidských práv a proti diskriminaci a bezpráví například tím, že v Lübecku založil svou Nadaci ve prospěch Romů.

Grass se narodil v Gdaňsku

Günter Grass se narodil roku 1927 v Gdaňsku a je považován za jednoho z nejvýznamnějších žijících literátů v Evropě. Jako spisovatel je oceněn mnoha uznáními; kromě Nobelovy ceny z roku 1999 obdržel v roce 1994 i Cenu Karla Čapka. Patří ke skupině poválečných autorů, kteří popisovali období nacismu, obtížná léta poválečné obnovy, společenské hnutí v 60. letech a znovusjednocení Německa.

Průlomem v jeho literární tvorbě byl především román Plechový bubínek z roku 1959, jehož se dodnes prodalo už přes čtyři milióny výtisků a jehož filmová verze byla o dvacet let později korunována Oscarem.

Reklama

Výběr článků

Načítám