Hlavní obsah

Sněmovna zvolila do Rady ČT Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra

• Aktualizováno

Sněmovna zvolila do Rady ČT Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. Zbývající tři místa neobsadila. Druhé kolo tajné volby se uskuteční zřejmě až v dubnu, poslanci si totiž ve středu kvůli koronaviru přerušili schůzi Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka

Článek

Šest starých členů Rady ČT skončí 26. března, mezi nimi i předseda Jan Bednář a dále Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Michael Hauser, Ivana Levá a Vlastimil Venclík.

Patnáctičlenná Rada České televize je orgán, kterým má veřejnost uplatňovat své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Volbu doprovázel skandál s e-mailem poslance ANO Stanislava Berkovce. V něm píše o každém adeptovi na členství, ne však podle jeho odborných schopností, ale podle toho, zda pracuje pro hnutí ANO.

O adeptovi Michalu Klímovi napsal, že „dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti hnutí ANO a není žádný důvod se domnívat, že tomu bude jinak.“

Opozice to tvrdě kritizovala. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura navrhl odvolání poslance Berkovce z funkce předsedy volebního výboru.

„Vyzývám předsedu volebního výboru, aby na svou funkci rezignoval. Vaše metody jsou naprosto nepřijatelné, přijde mi to jako zpráva z dob KSČ a jsou to udavačské metody,“ uvedl Stanjura.

Udavači, jako za dob KSČ. Poslanci se poštěkali kvůli Radě ČT

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám