Hlavní obsah

Slovenská zpěvačka Tina: Propadla jsem černé hudbě, latině a reggae

Právo, Jaroslav Špulák

Slovenská zpěvačka Tina chtěla být původně herečkou. Ke zpívání se dostala úplně náhodou. Když odcházeli jednou pozdě v noci z baru domů, zpěvem zaujala své známé.

Článek

Pocházíte z Košic, ale žijete v Bratislavě. Je důležité, aby ambiciózní a úspěšná zpěvačka na Slovensku žila v metropoli?

Jsem rodilá Slovenka, ale polovina mé rodiny jsou Maďaři žijící na Slovensku. Ovládám plynule slovenštinu i maďarštinu. V Bratislavě jsem si nedávno koupila byt a myslím, že tam zůstanu. Hlavní město diktuje tempo. Člověk může být jakýkoli talent, ale když nežije tam, má to těžší.

Jak jste se dostala ke zpívání?

Původně jsem nechtěla být zpěvačkou a dlouho jsem neměla s hudbou nic společného. Zajímalo mě herectví. V osmnácti jsem byla přijata na vysokou hereckou školu, kterou ale neotevřeli, protože nedostala akreditaci ministerstva. Skončila jsem na sociálce a poflakovala jsem se po Košicích s kamarády. Jednou jsme skončili v baru, a když jsme šli kolem čtvrté ráno veselí domů, bavila jsem partičku svým zpěvem. Hulákala jsem na celou ulici a jednoho kamaráda to zaujalo. Pozval mě do studia, kde jsem se setkala s rapperem Helicem. Líbila jsem se mu, zavolal do Bratislavy svým hudebním přátelům a já brzy natáčela první album.

Z hip-hopu toho ale na druhém albu Chillin mnoho nezbylo.

Mezi rappery jsem začínala. Dodnes se o mně na Slovensku mluví jako o první dámě slovenského hip-hopu. To nebylo těžké, protože jsem tam možná jediná. Postupně jsem propadla černé hudbě. Věnuji se popu, r'n'b, soulu, ráda zpívám latinu i reggae. Když dělám hip-hop, je to většinou v rámci spolupráce s někým. Nic takového ale na mém druhém albu není.

Proč zpíváte slovensky i anglicky?

To je alibismus. Slovenština je na zpěv, stejně jako čeština, velice náročná. Když se poruší její pravidla, vznikne trapas. Pokud by měl být text některé písně trapný, raději budu zpívat anglicky. Angličtina je mnohem jednodušší, lépe se s ní pracuje.

Chápou lidé na Slovensku, co jim chcete sdělit?

Při psaní slov na Chillin jsem neprožívala právě nejšťastnější období, měla jsem problém ve vztahu. Na koncerty chodí patnáctileté děti i starší dvojice. Myslím, že toto téma posluchači chápou. Uvidíme, co se bude v mém životě dál dít. Může se stát, že další deska bude celá zamilovaná. Mimochodem, chtěla bych ji nazpívat ve slovenštině.

Které zpěvačky vás inspirují?

Mou životní láskou je Lauren Hillová z Fugees. Byla jsem předloni v Bratislavě na jejich koncertu a stála jsem v první řadě. Mé oči se s Laureninými několikrát střetly a já se dokonce rozplakala. Miluju také Arethu Franklinovou, ráda poslouchám Johna Legenda nebo Amy Winehouseovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám