Hlavní obsah

Slovenská rádia mají hrát nejméně čtvrtinu domácích písniček

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenská vláda chce nařídit rádiím, aby od příštího roku hrála minimálně 20 procent písniček z domácí tvorby, další rok pak nejméně 25 procent. Domluvili se na tom premiér Robert Fico a ministr kultury Marek Maďarič na společném jednání, které se uskutečnilo v úterý v Bratislavě.

Foto: Právo - Petr Horník

Jožo Ráž ze skupiny Elán

Článek

V případě veřejnoprávního rozhlasu má poměr slovenské hudby dosahovat minimálně 35 procent. „Považujeme za správné, pokud zákon určí, že alespoň čtvrtina vysílané hudby v našich rádiích bude mít slovenského autora nebo interpreta,“ uvedlo ministerstvo kultury.

Tuto změnu prosazoval například zpěvák a kytarista skupiny Tublatanka Maťo Ďurinda. Společně s lídrem Elánu Jožo Rážem požadovali až třetinový podíl slovenských písniček. „Povinná kvóta, která stanovuje, kolik domácí tvorby se má hrát, existuje v deseti členských zemích Evropské unie. Takový zákon je logický, protože domácí produkce je dlouhodobě ignorovaná,“ uvedl Ďurinda.

Umělci požadují, aby rádia nemohla zákon obcházet tím, že slovenskou hudbu budou pouštět v noci. „Ten poměr by měl platit v čase mezi sedmou ráno a desátou večer,“ upozornil lídr skupiny Tublatanka.

V první třicítce nejhranějších skladeb ve slovenských rádiích z minulého týdne jsou pouze tři skladby slovenských interpretů. Umístily se na dvanáctém, patnáctém a třiadvacátém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám