Hlavní obsah

Slovenská punková legenda Extip se vrátila

Novinky, Alex Švamberk

Legendární slovenská punkrocková kapela Extip se letos vrátila na pódia poté, co vyšla v reedici její debutová deska Pekný, škaredý deň, kterou přehraje 1. prosince na Sedmičce na Strahově. Soubor nezanikl, i když bratislavskou punkovou scénu v devadesátých letech rozložily drogy. Své zkušenosti s tím má kytarista Sveto Korbel, který odpovídal na otázky Novinek.

Foto: Extip

Extip v roce 2017

Článek

Co vás vedlo k obnovení činnosti?

Miki (Mikuška) to před časem zapíchl a Extip ukončil svou činnost. Osobně mě to mrzelo, protože tato kapela, i když jsem v ní už roky nehrál, byla vždycky mojí srdeční záležitostí. Moji spoluhráči ze Slobonej Európy a zároveň bývalí extipáci Tuleň a Jerzi mi už asi rok naznačovali, že by rádi obnovili starý Extip a jestli bych do toho nešel. Při představě množství zkoušek a peripetií souvisejících s nastartováním kapely jsem se tomu dost bránil a ošíval se, nejhlasitěji se ozývala moje lenost. Moc se mi do toho nechtělo. Asi po roce vytáček jsem si ale koupil vinyl Pekný, škaredý deň, pustil jsem si ho a bylo rozhodnuto. Hned jsem zavolal klukům, že do toho jdu, oslovili jsme Mikiho a on tomu dal šanci. Hned na první zkoušce bylo jasné, že nám to spolu neuvěřitelně hraje.

Foto: Extip

Extip v roce 2017

Co pro vás znamenala debutová deska Pekný, škaredý deň?

Pro mě osobně je tato deska nejlepší punkové album, které vyšlo v Československu. Není na něm žádné slabé místo. Zní to jako celoživotní best of - co skladba, to pecka. A k tomu krásný analogový zvuk. Jsem velmi rád, že právě vyšla reedice alba u Papagájův Hlasatel Records. Kromě toho, že ji na koncertech hrajeme naživo, přivezeme je fyzicky.

Jak vnímáte kariéru Extipu?

Extip nebyl nikdy masovou záležitostí. Vždycky jsme byli klubová kapela. Samozřejmě že v letech 1981 až 1990 byly kluby nonstop přeplněné, bylo to úplné šílenství. Pamatuju si, že náš první koncert v Praze v roce 1982 trval asi minutu. Bylo to v nějaké hospodě, která byla narvaná pankáči, aparaturu nám tehdy půjčil Pražský výběr a ve chvíli, kdy jsme začali hrát první skladbu Študujem za smetiara, vtrhly dovnitř desítky fízlů. Mnozí utekli a mnohé sebrali. To byl v té době náš adrenalin. Krátce po revoluci jsem z Extipu odešel, protože jsem nestíhal hrát ve Slobodce i v Extipu.

Jak se vám podařilo přežít bouřlivá devadesátá léta, kdy drogy rozložily většinu bratislavské punkové scény?

V Extipu tvrdé drogy zasáhly jen mě. Ostatní kluci je nebrali, ale já jsem je bral i za ně a téměř jsem devadesátá léta nepřežil. Drogy mě úplně převálcovaly a padl jsem na držku. Byl jsme třikrát klinicky mrtvý, ale vždy se mi podařilo vrátit se do života. Motal jsem se v tom strašně dlouho, ale teď jsem už pomalu desátý rok úplný abstinent. Změnil jsem životní styl, běhám, posiluju a můžu říct, že konečně žiju život, který za to stojí.

Chystáte nové album?

Byl bych velmi rád, ale určitě nechci vydat nic, co by nemělo úroveň první desky, a to nebude vůbec jednoduché. Jednu novou věc, zatím bez textu, už máme, a je to neskutečná pecka. Jestli přibydou i další podobné věci, album určitě bude, ale reálně to vidím v horizontu minimálně jednoho roku.

Extip

Extip byl první slovenskou punkovou kapelou, vznikl už v roce 1981, tedy dříve než Paradox, na jehož základech se dala dohromady Zóna A. Jediným stálým členem byl zpívající baskytarista Miki Mikuška.  

Kytarista Sveťo Korbel přišel do kapely na konci osmdesátých let ze Zóny A. 

Svoje vynikající debutové album Pekný, škaredý deň s písněmi na pomezí rock´ n´rollu a punku Krajina času, Život je Rock´n ´roll,  a Kengura skupina natočila jako trio s bubeníkem Tiborem Čechem v roce 1991. Pak se Sveťo odešel naplno věnoval Slobodnej Európe a s kapelou to šlo z kopce, hrála i covery na zábavách.

Až v roce 2008 vydala druhé album Nová stará doba. kde Mikiho doplnili bubeník Tomáš ´Tuleň´ Vojtek a kytarista Vlado ´Jerzy´ Jurča.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám