Hlavní obsah

Slobodná Európa v Praze oslaví pětadvacet let

Právo, Jaroslav Špulák

Bratislavská rocková skupina Slobodná Európa je skutečnou legendou česko-slovenské hudební scény. Zejména na prahu devadesátých let patřila k nejpozoruhodnějším skupinám na pódiích tehdejší federace. Byť si později prošla i nepříjemnými obdobími, oslavuje letos 25 let existence.

Foto: archív Slobodné Európy

Slobodná Európa vydala tři alba.

Článek

V Praze tak učiní 30. ledna v klubu Futurum, kde připomene všechny výtečné skladby své dosavadní kariéry a zřejmě dá i ochutnat písniček ze svého chystaného nového alba. Jako hosté se během večera představí skupiny The Unholy Preachers a Die Outsiders.

Slobodná Európa přišla na scénu v roce 1989, zpočátku jako punkrocková formace. Své první album Pakáreň vydala v roce 1991 a výrazně jím na sebe upozornila. Druhá kolekce Unavení a zničení vyšla v roce 1994, ovšem již v následujícím roce se kapela rozešla a stagnovala až do roku 2002.

V mezičase koncertoval pod značkou Slobodná Európa baskytarista Braňo Alex. Vydal dokonce i album, ovšem to Slobodná Európa do své diskografie nezapočítává. Její třetí deska Trojka vyšla v roce 2003.

Loni kapela oznámila, že chystá materiál pro své čtvrté řadové album.

Reklama

Výběr článků

Načítám