Hlavní obsah

Slavný surrealista René Magritte je k vidění ve Vídni

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 9. listopadu představuje vídeňská galerie Albertina souborné dílo Reného Magritta (1898 až 1967), slavného surrealisty a člena pařížské Bretonovy skupiny. Magritte byl největším konkurentem Salvadora Dalího a o jeho obrazech malíř Max Ernst výstižně prohlásil, že působí jako malované koláže.

Článek

A měl v mnohém pravdu, neboť tak nějak lze nejlépe popsat způsob, jakým umělec se zázračnou obrazotvorností kombinoval dohromady předměty, lidské postavy, krajiny, ba dokonce i světlo a tmu.

Na počátku umělecké dráhy Magritte procházel jedním obdobím za druhým. Chvíli byl impresionista, pak kubista, futurista a inklinoval i k abstrakci. Rozhodujícím impulzem pro jeho orientaci se staly obrazy metafyzického malíře Giorgia de Chirica. Pod jeho vlivem namaloval první fantaskní obraz a vstoupil do Bretonovy surrealistické skupiny.

Základem všeho Magrittova tvoření byla především hra s fantazií a sny. Dosti ho v tomto ohledu inspiroval Edgar Allan Poe, fantaskní zakladatel hororového literárního žánru. V jeho malování není nic zasmušilého či odstrašujícího. Den i noc se u něj často odehrávají ve stejné chvíli, spojuje je dohromady stejně tak jako bdění a spánek. Měl rád pohodu a humor, to, co nazýval divadlo uprostřed života, ale měl také smysl pro mystické tajemno, které definoval jako něco, co se vymyká vědění.

V Albertině je zastoupeno více než 100 děl z galerií z celého světa, od koláží až po obrazy. Výstava je realizovaná ve spolupráci s Tate Liverpool a zaměřuje se i na dosud málo známá období. Součástí jsou i četné fotografie a dokumentární filmy. Senzační výstava je ve Vídni k vidění do 26. února 2012, denně od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Osudový pražský pobyt malíře Oskara Kokoschky

Dějiny moderního umění si nelze představit bez rakouského malíře Oskara Kokoschky (1886–1980), jednoho z nejvýraznějších expresionistů. Je dobře známo, že část...

Výběr článků

Načítám