Hlavní obsah

Slam poetry v Rock Café bude exhibiční bitvou poezie

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský klub Rock Café se ve čtvrtek 21. října otevře exhibici ve slam poetry. Špička domácí scény slam poetry se sejde na jednom pódiu v 19 hodin, aby se utkala v prestižním souboji v poezii naživo, kde o vítězi rozhodují diváci.

Článek

Scéna slam poetry v Česku se za osm let zkušeností utěšeně rozrůstá co do počtu diváků i interpretů samotných. Čeští interpreti získávají cenné zahraniční zkušenosti - přítomní borci mohou i na podiu Rock Café zužitkovat zkušenosti z Berlína, Vídně, Varšavy, Madridu i severských zemí.

Nejedná se o klasickou poezii, ale i o show a atmosféru, kterou vytváří slameři společně s publikem. Vztah divák - interpret je základem ceněné interakce. O co tedy ve slam poetry jde? Především o veřejnou interpretaci vlastního textu, která má m.j. za úkol získat si přízeň přítomného publika. Výrazovými prostředky se tak pro slamera stává jeho vlastní text, rytmika, rýmování a členění textu, poloha hlasu, mimika, pohyb těla, ale třeba i beat box, vtip nebo improvizace.

Bodování od diváků

Fakticky to znamená, že soutěžící dostane pevný časový rámec (většinou to jsou tři minuty) na prezentaci svého textu nebo také prakticky na cokoliv jej v tu chvíli napadne. Za to jej nehodnotí nikdo jiný než publikum a to jednoduchým bodovým systémem - body 0 až 10, kdy 0 je nejméně a 10 nejvíce.

Kdo letos soutěží ve slam poetry

Jan Jílek (mistr ČR 2008, 3. místo na letošním prestižním slamu při mezinárodním literárním festivalu v Berlíně)

Bohdan Bláhovec (mistr ČR 2005, účastník mnoha mezinár. slamových klání)

René Jahoda

Havel Husák

Mruczivák

slamerka Bio Masha

„Na exhibici v Rock Café přirozeně odpadá vidina mamonu (v celostátní soutěži je vítězství dotováno částkou 30 tisíc korun), jež někdy v negativním smyslu pohlcuje některé výstupy. Spíš půjde o přátelský sportovní zápas v poezii. Podobné exhibice jsme se díky jarnímu úspěchu rozhodli v Rock café pořádat vždy dvakrát do roka,“ doplnil za organizátory akce Tomáš Kůs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám