Hlavní obsah

Skye je naživo uvolněná, ale trochu monotónní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení britské zpěvačky Skye Edwards, bývalé členky skupiny Morcheeba, bylo nejočekávanějším okamžikem prvního, čtvrtečního dne 7. ročníku O2 Sázavafestu v Kácově na Kutnohorsku.

Článek

Jak Skye slíbila, tak učinila. Do koncertního setu zařadila písničky jak ze svého debutového alba Mind How You Go, tak i některé starší skladby, které zpívala ještě coby členka skupiny Morcheeba. Upravila je k obrazu svému, a divácké ohlasy na ně byly vřelejší.

Třiatřicetiletá zpěvačka ovšem přece jenom prezentovala především sebe. V zákulisí malinkatá a nenápadná diva na pódiu vyrostla. Byla osobností každým coulem, respektive jí k tomu stačil neodolatelný úsměv a také hlas. Když hovořila, byla milá, když zpívala, byla sebejistá a přesvědčivá. Prožívala si jednotlivé písničky, a otevírala tak posluchačům jejich prostřednictvím své radosti a bolesti.

Přestože Skye doprovázela živá kapela, její koncert živost trochu postrádal. Byl totiž až příliš strojový, a co víc - trpěl trochu monotónností. Cestou z alb na pódia se vytratila barevnost, kterou Skye ve skladbách na deskách nabízela. Přesto to byl koncert uvolněný a příjemný. Skye v přídavku zahrála na akustickou kytaru písničku Over And Over a po dalším bonusu se se zjevně spokojenými diváky rozloučila.

Dorazilo deset tisíc lidí

"Cítím se na pódiu sebejistá, což vyplývá z toho, že jsem tak dlouhou dobu vystupovala s kapelou. Naučila jsem se zvládat velké publikum, vystupování na obrovských festivalech. Nevím, jak by mi tohle šlo, kdybych nyní byla začínající sólová zpěvačka. Asi bych se pod ty reflektory trochu bála," řekla Skye Právu.

Na Sázavafest dorazilo ve čtvrtek večer téměř deset tisíc diváků. V novém prostředí u řeky Sázavy (podle ní se festival jmenuje) se rozjela multikulturní akce, která první den nabídla například hiphopovou scénu s takovými stylovými esy, jakými jsou slovenští Vec či H16, držitelé žánrového Anděla za loňský rok, jihlavští Pio Squad, SuperCroo, LA4 nebo PSH, jejichž vystoupením program na žánrové scéně vrcholil.

Dobré vystoupení předvedla skupina Post-It, která se stále zlepšuje a koncertní přídavek si vysloužila především za sebejistotu, s jakou svůj rockový set odehrála. Ostravským Kryštof vystoupení příliš nevyšlo. Postrádalo tradiční drive, což v zákulisí vysvětlil frontman Richard Krajčo tím, že vystupoval s vysokými horečkami.

Přesvědčiví byli ovšem pražští Southpaw, jejichž melodický a moderně znějící poprock se neustále vyvíjí, navíc v sobě nese mnohé hitové melodie. Vypsaná fixa rozebrala diváky neodolatelnou energií a charismatem, které obepínají její chytré a po textové stránce nesmírně vyzrálé skladby, a jeden z vrcholných momentů čtvrtečního dne nabídla v noci také formace Tata Bojs, na koncertech velice hravá a profesionální. Odehrála nejenom písničky z nové desky Kluci kde ste?, ale také starší kompozice, diváky velmi vřele přijaté. Právě festivalové publikum je totiž to, které kapele nejvíce rozumí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám