Hlavní obsah

Skupiny Umakart a Here vyjíždějí na turné

Právo, Jaroslav Špulák

České skupiny Umakart a Here odstartují ve středu v pražském Paláci Akropolis společné turné u příležitosti realizace nových desek. Umakart právě vydal album Manuál a Here desku s názvem Figura Porca.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.6.2017 Ostravská muzejní noc bude již v sobotu 10.6. 2017 Ilustrační foto.

Článek

Oba projekty jsou si velmi blízké. V nové skupině Umakart se sešli Jaromír Švejdík ze skupiny Priessnitz a producenti Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth. Na novince Here se oba producenti podíleli také a Švejdík hostuje v písničce Impressions.

Manuál není sólová deska

"Říká se sice, že Manuál je má sólová deska, ale já to tak nechápu. Jsou na ní mé melodie i texty, ale vznikla tak, že jsem přišel s kytarou a pár nápady do studia a nebýt Muchowa a Neuwertha, tuto podobu by nedostala," řekl Právu Jaromír Švejdík. "Od začátku jsme to brali jako kapelu."

Zvuk alba Manuál se přibližuje pojetí folku budoucnosti. Písně vznikaly na akustickou kytaru a na původní nápad se vrstvily další zvuky. "Někdy jsme to přehnali a museli jsme ubírat. Znali jsme hranici, chtěli jsme zachovat jednoduchost," dodal Švejdík.

Here o nové desce

O desce Figura Porca řekl Právu Zdeněk Marek z vyškovských Here: "Dali jsme stoprocentní důvěru našim producentům. Odevzdali jsme jim nahrané nástroje se zvukem, jaký jsme si představovali, a oni už skladby dokončili sami. Pracovali odděleně. Muchow je spíš psychedelik a alternativec, Neuwerth melodik. Chtěli jsme, aby se jejich pocity proťaly. Málokterý posluchač pozná, kdo z nich co produkoval."

Přiznal, že se sice na jejich albu srážejí a vzájemně trochu negují melodické nápady s pocitovými plochami, ovšem pokud by to tak nebylo, Here by přestali existovat. Náročná hudba k poslechu pro připravené je naplňuje. "Koncertní verze je ale tvrdší a přímočařejší," dodal Marek.

Here tápají

Vyškovská  alternativní skupina Here jako by na nové desce nevěděla, kudy se vydat. Proti sobě stojí snaha pohrávat si se zvukem a nosných nápadů se jen letmo dotýkat a tendence tu a tam si pořádně zazpívat nějakou melodii a konečně se vymanit z již dávno nemoderní škatule nezávislosti. Výsledek je smutný: Here prošumí a odtečou.

Here: Figura Porca

EMI, 54:50

Ve čtvrtek obě kapely vystoupí v brněnském klubu Fléda, v pátek ve Vyškově, v sobotu v Kopřivnici, v neděli v Ostravě, 10. prosince v Havířově, o den později v Pardubicích a turné skončí 16. prosince opět v Paláci Akropolis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám