Hlavní obsah

Skupina Omega připomene „sedmdesátky”

Novinky, Stanislav Dvořák

V sedmé dekádě minulého století dosáhla největších úspěchů maďarská rocková skupina Omega, která funguje dodnes. Už 25. dubna přijede do Kongresového centra Praha se symfonickým orchestrem.

Foto: Omega

Omega

Článek

Kromě alba Rhapsody zahrají maďarští rockeři také materiál z alb Symphony a Oratorium. Známé fláky od Omegy zazní v nových aranžích. Skupinu nyní tvoří László Benkő, János Kóbor, Ferenc Debreczeni, Zsolt Gömöry, Tamás Szekeres a Katy Zee, doprovází je Symfonický orchestr Martina Luthera z University Halle-Wittenberg.

Omega poprvé hrála v roce 1962 na univerzitě v Budapešti. Členové skupiny nemohli vymyslet název, a tak řekli pořadateli, ať si tam napíše, co chce. Napsal Omega. O sedm let později spatřil světlo světa obrovský hit Gyöngyhajú lány (česky Dívka s perlami ve vlasech).

Kapela šla prudce nahoru, s úspěchem koncertovala na západě, setkávala se s největšími ikonami světového rocku (WHO, Clapton, Rolling Stones) a label Decca jí vydal album OMEGA: Red Star from Hungary. Omega se svým zvukem mohla srovnávat s Uriah Heep i Deep Purple a stejně jako „párplové” dodnes existuje.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám