Hlavní obsah

Skupina M. I. N. E.: Když ne teď, tak nikdy

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na včerejší tiskové konferenci k letnímu Sázavafestu, který se letos uskuteční 4. až 6. srpna ve Světlé nad Sázavou, se jako jedna z hlavních hvězd představila německá kapela M. I. N. E. Stojí za ní Marcus Meyn, člen legendární novovlnné formace Camouflage. O svém novém projektu vyprávěl Právu.

Foto: archív skupiny M.I.N.E.

Marcus Meyn (uprostřed) premiéru se svou novou skupinou teprve chystá.

Článek

M. I. N. E. se na Sázavafestu představí v České republice poprvé. Proč vznikl?

Už dvacet let přemýšlím o tom, že bych chtěl mít vedle Camouflage i sólový projekt. Vždy tu jsou písničky, které napíšu a s Camouflage je nahrávat nechceme. Moji spoluhráči mě v aktivitě kolem vlastního projektu vždy podporovali a řekli, ať to klidně v době, kdy zrovna nic s Camouflage neděláme, zkusím. Nikdy na to ale nedošlo.

Nyní se kapela rozhodla, že si dá pauzu na více než rok. Řekl jsem si, že teď už to udělat musím. Kdybych to neudělal teď, tak už nikdy. Nicméně zárodky M. I. N. E. vznikly už v roce 2006, tehdy jsem poprvé nahrál společně s Johanem a Falkem písničku. Takže když jsme se nyní rozhodli to vzít vážně, měli jsme už něco hotové. Poprvé budeme hrát v květnu v Německu.

Chystáte se tedy vytáhnout písně ze šuplíku z celých těch dvaceti let?

Ano, přesně tak.

Kdo vlastně vaši skupinu M. I. N. E. tvoří?

Kromě mě Jochen Schmalbach, koncertní bubeník Camouflage. Není jen bubeník, ale i mezinárodní producent, který pracuje s mnoha umělci. Vždy si přál mít i něco trochu víc svého, a tak jsme byli už delší dobu rozhodnuti, že když budu dělat sólové věci, půjdu do toho s ním, aby mohl také v nějaké kapele dělat rozhodnutí, které se líbí jenom jemu. Proto se vlastně nedá mluvit jen o mém sólovém projektu, je to stejnou měrou projekt ostatních hudebníků. V kapele s námi budou také Volker Hinkel, který je v Camouflage koncertním kytaristou, a Jakob Nebel, který má kapelu Livingston, jež má nyní také pauzu. Moc se mu líbily naše písničky, tak se přidal.

Jak byste přiblížil skladby M. I. N. E?

Některé písně jsou podobné těm, jež hrajeme s Camouflage. Většinu věcí jsem původně napsal pro tu kapelu, a tak bude zvuk velmi podobný. Ale jiné se trochu liší, protože Camouflage je srdcem opravdu čistá elektronika. Ano, naživo máme bicí nebo kytaru, ale základ je v elektronice. Některé písničky, které napíšu, se do toho konceptu tolik nehodily. Kolegové mi je pochválili, ale řekli, že je necítí v repertoáru Camouflage. Ty skladby teď nahrajeme s M. I. N. E.

Také jsem napsal nové písně, speciálně pro tento projekt. Kromě toho ale budeme hrát i skladby Camouflage. Texty jsou směsí toho, o čem přemýšlím. Jsou v nich láska, politika, prostě všechno.

Máte s M. I. N. E nějaké další plány?

Není to jen zábava na tento rok, je to dlouhodobá záležitost. Až se vrátí Camouflage, budou obě kapely existovat paralelně. Když budeme hrát s jednou kapelou, druhá bude mít pauzu, ale pak se vrátí.

Proč jste se vlastně s Camouflage rozhodli pro delší pauzu?

Prostě jsme ji po tak dlouhé době potřebovali. Potřebovali jsme dělat něco jiného, nechtěli jsme veškerý čas strávit jen s touto kapelou.

Reklama

Výběr článků

Načítám