Hlavní obsah

Skupina Drť natočila chytlavý hit Puntičkár, inspiroval ji estébák Lorenc

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu černý humor předvádí formace Drť v klipu Puntičkár, který nutí k zamyšlení. Pochází z nového stejnojmenného alba.

Skupina Drť: Puntičkár

 
Článek

Píseň je vlastně zhudebněním a přebásněním výroků ex-šéfa StB Alojze Lorence. Celé album slovensko-maďarské kapely Drť Puntičkár bylo věnováno obětím perzekucí, represí a vražd komunistického režimu.

Autorem projektu je hudební skladatel a saxofonista Miroslav Tóth, známý mj. i díky spolupráci s Kronos Quartet. Dalšími členy kapely jsou hudebníci Lucia Chuťková, Marek Buranovský (Vojdi), Márton Csernovszky (The Best Bad Trip), Áron Porteleki (Thisnis, Dorota) a Michal Kaščák (Bez ladu a skladu).

Foto: pohoda.sk

Album Puntičkár

Lorenc před lety poskytl otevřený rozhovor listu SME. „Lorencův příběh je jedním z příkladů transformace společnosti z období totality do dnešních dní. Výroky někdejšího člena tajné bezpečnosti (a kryptologa) se stávají nástrojem přizpůsobování a znejasňování činů  komunistického režimu, který pronásledoval a krutě trestal své odpůrce – z nichž mnozí za svoje odvážné postoje zaplatili životem. Ve světle této historické paralely vyznívají Lorencovy výroky ze vzpomínaného rozhovoru mimořádně cynicky,” sdělila Alice Titzová z agentury 2media.

Autor hudby Miroslav Tóth k albu uvedl: „V první řadě si sám uvedomuji, že zatímco já v dnešní době demokracie komentuji výroky generála StB, tak před rokem 1989 byli mnozí lidé, kteří se režimu postavili, pronásledováni nebo dokonce za svoje postoje zabiti. Jejich příběhy dodnes dostatečně neznáme. Jenže stále žijí jejich rodiny a pozůstalí. Myslíme hlavně na ně a až potom na generála. Puntičkár je prvním dílem malého příspěvku k pochopení dějin zamlžování.“

Obal alba vytvořila grafička Teraza Maco. Vyobrazený portrét psa s náhubkem je reminiscencí události ze srpna roku 1986, kdy vlčáci pohraniční stráže na slovensko-rakouské hranici roztrhali mladého klarinetistu a studenta Hartmuta Tautze. Album lze zakoupit na festivalovém e-shopu www.pohodafestival.sk/sk/product/drt-puntickar.

Reklama

Výběr článků

Načítám