Hlavní obsah

Skillet a Royal Republic nastartovali Rock for People

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli po poledni začal ve Festivalparku v Hradci Králové již dvaadvacátý ročník hudebního festivalu Rock for People. Návštěvníkům nabídl koncerty a dění na jedenácti scénách a místech, počasí mu první den přálo a drobné dešťové přeháňky, které se na něj snesly, mu prospěly.

Foto: Rock for People, Petr Klapper

Skillet byli hvězdami prvního dne.

Článek

Ti, kteří na festival jezdí pravidelně, si jistě všimli, že areál byl ve srovnání s loňským ročníkem i těmi předešlými poněkud přestavěný. Pořadatelé se neustále snaží vycházet vstříc nárokům současných návštěvníků hudebních festivalů.

O tom, jestli ale přeskupení scén i stánků s občerstvením bude funkční, rozhodnou až další festivalové dny. Jejich program je o poznání zajímavější než program dne zahajovacího. Lze proto očekávat, že dorazí další diváci. V každém případě bylo již v neděli večer patrné, že se areál příchozími velmi slušně zaplnil.

Foto: Rock for People - Petr Klapper

Již první den přišlo na festival mnoho diváků

Hvězdami prvního dne byli především američtí křesťanští rockeři Skillet a švédští rockoví Royal Republic. Ti první svou roli splnili na výbornou. Jejich zvuk spojuje rockové prvky s metalovými, texty kážou dobré myšlenky a jejich koncertní nasazení bylo veskrze příkladné.

Jako další kapela v hudební historii Skillet ukázali, že křesťanskou filozofii lze s rockovou výbušností na jedné i zpěvností na druhé straně spojit velmi přirozeně a nenásilně. Jejich set dýchal lehkostí, přitom byl navýsost energický a zvukově vlastně docela moderní.

Royal Republic jsou na albech strhující, naživo – alespoň na letošním Rock for People – ne tak docela. Jejich skladby v sobě sice mají chvalitebnou drzost a melodickou jistotu, koncertní provedení bylo ale poněkud mdlé a zbytečně rozkouskované. Kapele scházel navíc kus drajvu, který by potvrdil to, čeho je schopna na svých deskách. Nebyl to špatný koncert, chyběla mu jen větší porce průbojnosti.

Foto: Rock for People - Petr Klapper

Royal Republic na Rock for People.

Za pozornost jistě stál program na Šapitó stage, který po dohodě s pořadateli připravili členové kapely Mydy Rabycad. Tahle česká parta vystoupila před několika dny na prestižním britském festivalu Glastonbury a na Rock for People v neděli večer ukázala, že nebyla náhoda, když si ji zkušení britští promotéři na festival vybrali.

Její koncert už dnes není jen electroswingovou přehlídkou veselé hudby. Ve svém aktuálním stylovém rozpoložení je žánrově uvolněná, dynamická a nadále strhující. Tahle kapela je po dlouhé době skutečným příslibem české hudební scény a věštit jí dobrou budoucnost by nemusela být trefa vedle.

Nedělní program obohatili i Vypsaná fixa, tradiční účastník festivalu, nebo slovenský zpěvák Richard Müller, který na něj naopak přijel poprvé.

V pondělí bude program pokračovat. Očekávají se koncerty amerických punkerů The Offspring, amerických rockerů Five Finger Death Punch, britských Bullet for My Valentine či jejich kolegů The Qemists. České a slovenské barvy budou hájit Tři sestry, Horkýže slíže, Cocotte Minute, We On The Moon a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám