Hlavní obsah

Skála oslovuje čtenáře i posluchače

Právo, František Cinger

Glasgowský rodák Peter May, původní profesí novinář, žijící nyní ve Francii, oslovuje svět trilogií Skála, jejíž první díl si může přečíst i poslechnout také český čtenář. Děj odehrávající se na drsném, odlehlém skotském ostrově jménem Lewis zaujme jako krimi i společenský román.

Foto: nakladatelství Host

Peter May: Skála

Článek

Detektiv Fin MacLoad, který prožil na ostrově dětství, ale prosadil se jako student a později policista v Edinburghu, je poslán do prostředí, kde byla spáchána vražda tolik připomínající případ, který už řešil.

S odstupem dvaceti let se setkává s nejbližšími kamarády, s nimiž v mládí poznávali svět kořeněný zakázanými dobrodružstvími, alkoholem i prvními láskami. Nikomu ani není líto, že ztratil život člověk známý jako násilník.

Kritika si pro tento žánr vytvořila škatulku tzv. literary crime, tedy krimi s přesahem do „krásné“ literatury. May střídá obrazy z dětství, kdy se mladí Skotové museli podřizovat anglické školní výchově, postupně popisuje chvíle, kdy Fin osiřel po automobilové havárii rodičů a jeho svět ovlivnila svérázná teta.

Uprostřed společnosti určované pradávnými pohanskými zvyklostmi, spojujícími se s málo tolerantními náboženskými postupy, se však odhalují tajemství, která zvlášť v odlehlé uzavřené oblasti bývají hodně bolestivá a těžko odhalitelná náhodnými návštěvníky.

Není divu, že Skála, vydaná v roce 2009, získala loni pokračování s názvem The Lewis Man a letos v lednu i poslední část The Chessmen. Čtenář se tak může těšit na pokračování a zároveň si první část vychutnat v podání herce Jiřího Dvořáka jako audioknihu. Sledovat lidské osudy, jejichž zamlčovaný včerejšek, ovlivňující dnešek, je stále víc obnažovaný.

Celkové hodnocení 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám