Hlavní obsah

Sharleen Spiteri: někdo to rád retro

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sharleen Spiteri, bývalá frontwoman skupiny Texas, která patřila k oněm věčně druhým ve světě popu, se pustila do sólové kariéry. Pokud vás Texas nezajímá, neházejte kvůli tomu Sharleen do žita, album Melody je poměrně odlišné. Kupodivu zní jako důsledné retro romantického popu 60. let.

Článek

Těžko se lze dohadovat, jestli za staronovým stylem Sharleen Spiteri stojí spíše vypočítavost nebo skutečná láska k roztomilému retrozvuku ála Dusty Springfield, Tom Jones atd. Pravděpodobnější je druhá varianta, protože Spiteri se už dříve občas pokoušela o podobné legrácky a to, že 60. léta a pop-soul jsou teď mimořádně v kurzu a hitparády boří sladkobolná Duffy, se zkrátka hodilo do krámu.

Spiteri v podstatě dělá spíše střední proud než soul, zpívá poněkud uhlazeněji a medově táhlé aranže tento dojem ještě posilují. Ortodoxní rockeři, kterým naskakuje vyrážka z pojmů jako "dechy" a "smyčce", by se měli tomuhle CD zdaleka vyhnout.

Melody je pohodové letní album, pro které hovoří velmi slušné melodie a určitě i svůdný hlas, kterým zpěvačka disponuje. Na takovou retrosenzaci, jako byla Amy Winehouse, to ale přece jen nestačí.

Sharleen Spiteri: Melody, Universal 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám