Hlavní obsah

Sezonu zahajuje novými hrami Semafor i Palmovka

Právo, Radmila Hrdinová

Divadelní premiéry třetího zářijového týdne znamenají v některých případech zahájení sezony. Na programu jsou zbrusu nové hry Jiřího Suchého i Tomáše Dianišky, ale také klasika, jako je Ibsenova Heda Gablerová či Molièrův Tartuffe.

Foto: archiv MDP

Swingovou revui z poválečné Prahy uvede soubor Městských divadel pražských v Divadle ABC.

Článek

Pražské Divadlo Semafor zahájí sezonu 16. září premiérou nové hry s názvem Černá kočka – Bílý pes, kterou Jiří Suchý napsal v době koronavirové pauzy. „Je o rivalitě dvou kabaretů: Chat noir, slavného pařížského kabaretu založeného roku 1881, kterému toho času šéfuje Madam Marlén, a music-hallu White Dog, patřícímu Mr. Oliverovi,“ přiblížil nový titul v rozhovoru pro Právo Jiří Suchý.

Francouzský dramatik Laurent Baffie je autorem komedie Tik Tik, jež se odehrává v čekárně psychiatrické ambulance, kde se potkávají muži i ženy trpící tikem. Hru v české premiéře uvede 16. září pražské Divadlo Kalich na Komorní scéně. V režii Jakuba Nvoty hrají Tereza Kostková, Kristýna Frejová, Eva Josefíková, Václav Kopta, Josef Polášek a Jaromír Nosek.

Novou hru herce a dramatika Tomáše Dianišky s názvem 294 statečných uvede pražské Divadlo pod Palmovkou. Autor se k ní inspiroval atentátem na Reinharda Heydricha a osudy aktérů Operace Anthropoid. V autorově režii bude mít světovou premiéru 18. září.

Zítra swing bude zníti všude je titul autorské hudební komedie z poválečné Prahy, kterou napsali Martin Vačkář a Ondřej Havelka. Atmosféru swingující Prahy odráží příběh Matthew O’Macka, který přijíždí z Ameriky, v Hybernské ulici koupí dům a v něm pro svého syna, nadějného saxofonistu a kapelníka otevře swingovou kavárnu.

V režii Ondřeje Havelky se swingu zmocní herci Jiří Štrébl, Kryštof Krhovják, Evellyn Pacoláková, Jan Meduna, Petr Konáš, Hanuš Bor, Vojtěch Havelka, Martin Zbrožek a další. Premiéra v pražském Divadle ABC je naplánována na sobotu 19. září.

Monodrama Josefa Topola

Národní divadlo Brno připravilo na 18. září premiéru lyrického monodramatu Josefa Topola Stěhování duší v režii Štěpána Pácla. Příběh stárnoucí tanečnice Magdaleny je hereckou příležitostí pro Marii Durnovou. Premiéra se koná na Malé scéně Mahenova divadla. Městské divadlo Brno uvede 19. září premiéru hry Josefa Boučka Noc pastýřů. Autor se v ní vrací k dramatickému životnímu osudu skladatele a učitele Jakuba Jana Ryby a vzniku jeho populární České mše vánoční.

Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvede 18. září premiéru nové adaptace kultovního sci-fi románu britského spisovatele Anthonyho Burgesse z roku 1962 Mechanický pomeranč, který proslavilo filmové drama režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1971. Román pro jeviště adaptovala Lenka Kolihová Havlíková a režii inscenace má Tereza Říhová.

Hru klasika norské dramatiky Henrika Ibsena Heda Gablerová nastudoval soubor Horáckého divadla z Jihlavy. V režii Tomáše Procházky titulní roli vytvoří herečka Alexandra Palatínusová. Dalším klasickým titulem tohoto týdne je i Molièrův Tartuffe, který má premiéru v Městském divadle Kladno 19. září s Michalem Maléřem v titulní roli.

Tolik jen výběr z řady premiér, které pro třetí zářijový týden přichystala domácí divadla. Doufejme, že jim koronavirová situace umožní všechny zdárně odehrát.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám