Hlavní obsah

Serj Tankian ukázal svou výjimečnost

– Praha
Novinky, Alex Švamberk

Serj Tankian je hvězda. Skutečná hvězda. Středeční pražský koncert to plně potvrdil. V době, kdy působí rock beznadějně zastarale, jako uzavřená historie, z níž není moc důvodů čerpat, ho pozvedl do výšin, jaké měl v sedmdesátých letech, kdy byl na vrcholu.

Foto: Právo

Serj Tankian

Článek

Tankianovi se povedlo nevídané. Spojit metalovou tvrdost s melodičností, aniž by upadl do podbízivosti vlezlých refrénů stadiónových part. Dokázal rock povýšit umělecky, aniž by sklouzl do akademické nudnosti art rocku. Střídá pojetí, rytmy a přichází s neočekávanými zvraty a překvapivým střídáním riffů, aniž by jeho písně ztratily pevnou kostru nebo se staly pro posluchače neuchopitelnými. Navíc je vynikající zpěvák, který zvládá více než jen metalový jekot. Silný je i v nižších polohách. Tím vším trochu připomíná Mika Pattona z Faith No More, i když nemá jeho odvahu k radikálním, ale nepřístupným experimentům.

Ale nejde jen o hudbu. Tankian má charisma a dokáže strhnout davy a přitom říkat závažné věci. A posluchači mu to věří. Svou angažovaností připomíná Anti-Flag nebo Rage Against The Machine, aniž by však působil plakátovitě jako ti první nebo jenom nakrknutě, jako druzí, i když své (nu)metalové kořeny ze System Of The Down nezapře. Nekončí u jednoduchého odsouzení americké vlády, i když na ní toho nevidí moc dobrého, nebo u apelu na potřebu neničit zemi, kde ryby a ptáci páchají harakiri, jak symbolicky nazval masové umírání tisíců mořských ptáků ze začátku roku na plážích Jižní Ameriky.

Jeho krátká analýza situace okolo Íránu a jeho jaderného programu stála za pozornost. Neskončil tak, že Írán má ropu, která patří jemu a ne nám (Američanům). Zmínil také, že když se mluví o jeho jaderném programu, nemělo by se zapomínat, že jadernou bombu má Izrael i Pákistán a Spojené státy proti těmto zemím nezasáhly. A ještě dodal, že je Írán šíitský a zmínil, že v současnosti probíhá sunnitské povstání a na sunnity je napojená Al Káida.

Kombinace tohoto všeho byla vzácná i v dobách, kdy byl rock na vrcholu a představoval platformu tehdejší mladé generace.

Tankian potvrdil, že je komplexní osobností, jakých by rock i jiné žánry potřebovaly více. Jeho odchod ze System Of The Down se jeví jako nezbytný krok ve vývoji, aby neustrnul a nezůstal jen vynikajícím a uznávaným představitelem jednoho subžánru metalu, když má na víc.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám