Hlavní obsah

Seriál Záchranáři zavede diváky do Tater

Právo, Eva Zajíčková

Šestidílný seriál Záchranáři nabídne v pondělí večer poprvé divákům České televize příběhy ze života slovenské horské služby. A zároveň úlevu těm divákům, kterým se už začaly zajídat seriály omílající každodenní životaběh doma v kuchyni, ve škole a v zaměstnání.

Foto: Jiří Velký

V těchto místech, směrem z Bílovce na Bílov, bude na jaře roku 2018 stát křížová cesta.

Článek

Záchranářích totiž hraje v první řadě atraktivní prostředí Tater, které kameraman Martin Štrba umí využít, a přestože štáb režiséra Vladimíra Michálka zamířil hlavně do méně známých míst těchto hor, shodou okolností seriál připomene i známější místa, která při nedávné vichřici ztratila svou podobu.

Hlavními hrdiny seriálu jsou profesionální i dobrovolní členové záchranné horské služby. Mezi nejvýraznější osobnosti patří nerozluční kamarádi Tibor a Peter, první je otcem dospělé dcery, druhý bojuje s bývalou manželkou o šanci vídat se se svým malým synem.

Záchranářem by chtěl být i horský nosič přezdívaný Ťava, ale jeho přání se mu opět nesplní: namísto něj je přijat neznámý mladík z Bratislavy Martin, který kvůli své vášni k horám opustí studium práv.

Česko-slovenská koprodukce

V koprodukčním seriálu Slovenské televize, ČT Brno a Trigon Production hrají většinou slovenští herci, jež pro nynější potřeby ČT nadabovali jejich čeští kolegové. Přesto budou mít diváci možnost zvolit si i původní znění, neboť seriál se bude vysílat v duální verzi.

Hlavní trojici drsných chlapů z hor si zahráli v Česku málo známí slovenští herci Dušan Szabo, Ivan Martinka a źuboš Kostelný. Toho jediného zdejší publikum už poznalo v Renčově filmovém muzikálu Rebelové. Vedle nich se objeví česká herečka Zuzana Stivínová a milovníky a znalce Tater patrně potěší, když objeví v roli šéfa horské služby jednoho z jejích zakládajících členů a donedávna i náčelníka Ivana Gálfyho.

Málo známé tváře si režisér vybral záměrně, aby profesní seriál vyzněl co nejautentičtěji. Kvůli tomu dokonce nechal herce projít tvrdou horolezeckou přípravou, a tak se kaskadéři objeví jenom ve dvou nebezpečných pádech. "Nebáli se a bylo radost je vidět při práci. Myslím, že je to i dost bavilo a že mi byli vděční," soudí Michálek.

Michálek o práci pro televizi

Seriál dělal poprvé a prý to nebylo lehké, přestože má za sebou už řadu celovečerních i několik televizních filmů.

"Bylo to jako točit tři celovečerní filmy najednou, navíc s malým štábem a v květnu, červnu s divokým proměnlivým počasím, bouřkami, průtržemi mračen, sněhem. Vše jsme si odtahali na zádech. Poctivě odchodili po vlastních," líčí podmínky natáčení. Týdny štáb prožil na horolezecké chatě bez tekoucí vody a záchodu.

Seriál natočil podle scénáře Jiřího Křižana, s nímž spolupracoval už na filmu Je třeba zabít Sekala, a pozval si k tomu i další své spolupracovníky: hudbu složil Polák Michal Lorenc, zvuk obstaral Radim Hladík jr., kteří se oba stejně jako kameraman Štrba podíleli i na Babím létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám