Hlavní obsah

Seriál, který zmátl národ

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě skončený seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech byl vně i uvnitř sebe obrazem chaotické doby. Působil dojmem rychle a poněkud diletantsky splácaného díla, s ohledem na mnohde zcela nesrozumitelný zvuk a nejasnou vyprofilovanost hlavních i vedlejších postav rovněž dojmem díla odbytého.

Foto: archiv autora

Rudolf Cortés (první zleva) ve filmu Romance za korunu.

Článek

Narozdíl od původní Dietlovy Nemocnice tentokrát nešlo o lidský vztah mezi lékařem a pacientem. V seriálu se neobjevil žádný nový primář Sova, který rozprávěl s pacienty jako s přáteli, ani nový doktor Štrosmajer, který dění v nemocnici i mimo ni kromobyčejně vtipně glosoval. Nový primář Blažej postrádal dar obyčejné lidskosti a pár průpovídek MUDr. Machovce vtip nemělo.

V nové Nemocnici šlo o sílu jednotlivce a o peníze, připusťme, že ve stylu dobové všednosti. Díky tomu se ze seriálu vytratila vstřícnost, kterou dokázal v minulosti nastolit Dietl. Jinými slovy: pakliže se před dvaceti lety divák mohl těšit na nové zápletky a problémy, tentokrát čekal jen na další podrazy a nečestnosti. Proto tolik nepochopitelných zvratů a proměnlivosti ve vlastnostech jednotlivých postav. Seriálu scházela jistota, sotva kdo tušil, s čím která osoba přijde.

Nemocnice na Novinkách
1. díl - Tajemství
obsah a glosa.
2. díl - Pomluva
obsahglosa
3. díl - Balvan
obsahglosa
4. díl - Druhá rodina
obsahglosa
5. díl - Zpověď
obsahglosa
6. díl - Čistka
obsahglosa
7. díl - Past
obsahglosa
8. díl - Úlety
obsahglosa
9. díl - Start
obsahglosa
10. díl - Synové
obsahglosa
11. díl - Zatnuté zuby
obsahglosa
12. díl - Diagnóza
obsahglosa
13. díl - Slib
obsahglosa

Nová Nemocnice byla ochuzena i po herecké stránce. Vedle stabilně kvalitních herců Abrháma, Balzerové, Janžurové, Töpfera, Freje, Hanzlíka, zkrátka staré gardy, chytaly šanci za pačesy elévové, leč bylo to nad jejich síly. Mladí byli nevýrazní, jako by nevěděli, jak své role uchopit. Neměnili charakter, hráli stále stejně, například Zuzana Dřízhalová v roli Elišky Králové vystačila v podstatě s jednou grimasou, její partner MUDr. Klobouk zase zadrhával a obličejová mimika se u něho nekonala.

I kdyby se ale mladí snažili sebevíc, naráželi na nešťastně napsaný scénář, který nedával šanci cokoli řádně rozehrát. Dialogy v jednotlivých scénách jako by byly nedokončené, pokaždé ve vzduchu visela finální věta, která nebyla vyřčena. Některé situace byly tak nepřirozené (třeba Machovcovo náhlé vydírání primáře Blažeje, Eliščino zarputilé hledání otce, případně prosba její matky, aby to na sebe vzal bývalý ředitel nemocnice Pekař), že prostě braly seriálu důvěryhodnost.

Uvážíme-li, že ani řežisér Hynek Bočan z nachystaného polotovaru nevytvořil nic soudrženého, dostaneme se k žalostné podobě jednoho seriálu, na který čekal celý národ a díky kterému byl těch třináct pondělků poněkud zmatený.

Anketa

Jak se vám seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech líbil? Známkujte jako ve škole.
1
12,4 %
2
8,1 %
3
15,5 %
4
16 %
5
48 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5116 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Po Nemocnici přijdou Černí baroni

Nemocnice na kraji města v pondělí končí a Česká televize chystá od 19. ledna další seriál. Máme český M.A.S.H.! láká diváky. Jsou to Černí baroni, které...

Končí Nemocnice: kolik lidí se bude dívat?

Na dva znesvářené tábory rozdělilo třináctidílné pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech televizní diváky, které v pondělí večer končí....

Výběr článků

Načítám