Hlavní obsah

Śéf ČTÚ: kde bylo analogové TV vysílání, bude i digitální

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diváci, kteří nyní přijímají analogový televizní signál, budou mít po vypnutí analogu zajištěný příjem digitální vysílání. Zaručuje to Technický plán přechodu, který v současné době sestavuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a předloží ho začátkem března ke schválení vládě. Navrhuje se v něm vypnutí analogu v celé republice k datu 10. října 2010.

Článek

Předseda ČTÚ Pavel Dvořák tím reagoval na rozhovor ředitelky Českých radiokomunikací Jane Hannah pro čtvrteční MfD, která řekla, že na konci roku 2010, tedy po plánovaném vypnutí analogového televizního signálu, bude bez digitálního signálu stále ještě 1,5 miliónu lidí. Podle ní nemá být digitálně pokryto pět až šest velkých měst, například Liberec, Most či Karlovy Vary. Důvody jsou podle šéfky radiokomunikací "čistě technického rázu“.

"Takové informace považuji v okamžiku, kdy ještě není hotova definitivní verze Technického plánu přechodu, za strašení a zbytečné vyvolávání emocí,“ poznamenal Dvořák.

Na dotaz Práva, zda se něco takového může stát například u digitálního signálu České televize, reagoval manager digitalizace ČT Pavel Hanuš, že ne. "Diváci ČT se nemusí bát. Naše televize bezpečné splní zákonnou povinnost pokrytí 95 procent republiky, což je pokrytí jako teď u analogu. Domnívám se, že pokrytí digitálem bude dosahovat až 98 procent,“ informoval Hanuš.

V souvislosti s přechodem na digitální vysílání by si měli diváci v předstihu nechat zkontrolovat venkovní antény. Jsou-li zastaralé, zrezivělé či neodborně instalované, může to být příčinou špatného příjmu digitálního signálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám