Hlavní obsah

Schovat si originál obalu alba Led Zeppelin se Georgi Hardiemu vyplatilo

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafik George Hardie, který vytvořil obal debutového alba britské skupiny Led Zeppelin vydaného v roce 1969, obdržel tehdy za svou práci honorář 60 liber. Před několika dny prodal tento šestasedmdesátiletý umělec originál díla uchovávaný po celá léta. A nemusí mít obavy, že v důchodu nebude zabezpečený.

Foto: archiv vydavatele

Obal prvního alba skupiny Led Zeppelin (výřez).

Článek

Kresba zdobící album Led Zeppelin zobrazuje pád legendární vzducholodi LZ 129 Hindenburg 6. května 1937. Při navrhování obalu použil techniku ​​značení pauzovacího papíru černými tečkami, čímž vytvořil dojem fotografie s nízkým rozlišením.

Do roku 2014 přednášel Hardie na Fakultě designu Univerzity v Brightonu a originál kresby měl schovaný doma v kufříku. Nedávno jej ale nabídl aukčnímu domu Christie’s. Odborníci odhadovali, že by dílo mohlo být prodáno za 25 tisíc liber (necelých 750 tisíc Kč). Podcenili však fanoušky Led Zeppelin. Kresba byla vydražena za 260 tisíc liber (7,719 mil. Kč).

Koncert System of a Down zrušen, plošné vracení peněz se neplánuje

Kultura

Příběh cesty kresby na obal alba je zajímavý. V roce 1969 byl Hardie studentem umění na londýnské Royal College of Art. Byl pozván do podkrovní kanceláře RAK Records v Oxford Street v Londýně, aby se setkal s Peterem Grantem, manažerem tehdy nové a nadějné skupiny Led Zeppelin.

„Seděl jsem tam a kousal si nehty. A naproti mně seděli čtyři mladí hudebníci a kousali si nehty také,“ vzpomíná Hardie.

Společnost RAK Records sídlila poblíž klubu Marquee v Soho, v němž měla kapela vystoupit poprvé. „Občas jeden z muzikantů vyšel ven a za chvilku se vrátil s informací, že si lidé kupují lístky,“ dodal Hardie.

Během setkání představil Hardie svou prvotní představu o obalu alba. Byla inspirovaná jedním klubem v americkém San Francisku. Kytarista Jimmy Page to ale zamítl a řekl, že by chtěl na desce mít obrázek inspirovaný fotografií explodující vzducholodi Hindenburg, kterou pořídil Sam Shere v roce 1937. Hardie ten obrázek udělal velmi brzy.

Dnes připouští, že si nemyslel, jak velkou slávu si jeho práce získá, ani že litografie obalu poputuje do muzea moderního umění v New Yorku. Vzal si za svou práci 60 liber a myslel si, že to byly docela dobré peníze.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám