Hlavní obsah

Saudek nafotil Kluse, Babčákovou i Šafářovou pro klimatickou kampaň

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný fotograf Jan Saudek vytvořil sérii portrétů do kampaně Naše planeta. Zúčastnila se řada umělců a sportovců.

Foto: Jan Saudek

Tomáš Klus

Článek

Herečka Simona Babčáková, tenistka Lucie Šafářová, hokejista Tomáš Plekanec,  zpěvák Tomáš Klus či ekonom Tomáš Sedláček se nechali nafotit do kampaně Naše planeta Asociace společenské odpovědnosti na podporu boje proti změně klimatu. Kampaň je součástí Cen SDGs, kde se letos budou nově oceňovat i projekty bojující se změnou klimatu.

„V kampani Naše planeta vystupuje celkem 13 veřejně známých českých osobností. Třináct jich je z toho důvodu, že globální cíl, který nese boj za změnu klimatu, má právě číslo 13 (SDG 13 Klimatická opatření). Všechny zapojené osobnosti umělec Jan Saudek ztvárnil jako tarotové karty s poselstvím, že změna klimatu ovlivňuje lidstvo i přírodní ekosystém. Je to vůbec poprvé, kdy se veřejně zapojuje do diskuze ke změně klimatu,” vysvětlila za pořadatele Zuzana Kantorová.

Foto: Jan Saudek

Jan Saudek

Foto: Jan Saudek

Tomáš Klus

„Je to pro dobrou věc. Sám jsem překvapivě zdráv a jsem pevně přesvědčen, že člověk, který je zdravý, by měl pomáhat lidem, kteří jako první případnou změnu klimatu bolestivě odskáčou. Pro mě osobně je lepší přijít k rozumu pozdě než vůbec,“ dodal Saudek, který v den spuštění kampaně (13. května) slaví své 85. narozeniny.

Simona Babčáková

Každá osobnost je součástí karty, která symbolizuje jeden problém (tání ledovců, sucho, vliv znečištěného ovzduší na zdraví, degradace půdy) a ukazuje i možná řešení.

Foto: Jan Saudek

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec

„Každou fotografii a tarot Jan Saudek ručně koloroval od modré do červené. To znázorňuje známý graf Eda Hawkinse zobrazující růst globální teploty zemského povrchu v letech 1850-2019. Po vyskládání všech portrétů vedle sebe se zobrazí dílo, které odhaluje eskalující klimatickou krizi v celé její šíři,“ doplnila Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. Ručně kolorované originály se budou dražit.

Foto: Jan Saudek

Kamu

S kampaní Naše planeta úzce souvisí prestižní ocenění za naplňování cílů udržitelného rozvoje od OSN v Česku. Projekty s pozitivním dopadem na společnost i planetu je možné přihlašovat od 11. května do 30. června 2020 na webových stránkách www.globalnicile.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám