Hlavní obsah

S filmem Terminátor 3 se na scénu vrací Arnold Schwarzenegger

Novinky, Jindřich Göth

První a druhý díl akční sci-fi Terminátor režiséra Jamese Camerona lze s čistým svědomím považovat za milník žánru. Rovněž tak lze říct, že postava chladného a zarputile se tvářícího robota je životní příležitostí herce Arnolda Schwarzeneggera.

Článek

Vezmeme-li v potaz, že od dob úspěšného snímku Terminátor 2 - Den zúčtování Schwarzeneggerova kariéra spíše stagnovala, není divu, že se myšlenkou na třetí pokračování zaobíral více než intenzivně.

Ještě před několika lety by byl třetí Terminátor jednoznačnou sázkou na jistotu. Ale oživit v roce 2003 legendární filmovou postavu osmdesátých let? Zejména když akční žánr výrazně redefinoval Matrix? Skeptikům do karet rovněž nahrávala skutečnost, že duchovní otec Teminátora, James Cameron, rezolutně prohlásil, že do projektu nepůjde.

Terminátor 3 s novým týmem

Leč stalo se. Film Terminátor 3 - Vzpoura strojů je tady. Leccos se změnilo již na první pohled. Scénář napsala dvojice John Brancato a Michael Ferris (Síť, Hra) a na režijní stoličku usedl Jonathan Mostow (Ponorka U-571). To však není jediná změna. Diváka, přesněji řečeno fanouška prvních dvou dílů totiž čeká nejedno překvapení i během sledování filmu.

Zpočátku se zdá, že vše je jak jsme zvyklí: John Connor sice povyrostl, ovšem tíha spasitele lidstva na jeho bedrech spočívá jako noční můra i nadále. Záhy jsme svědky známého "kulově-bleskovitého efektu", díky němuž z budoucnosti přišel hodný Terminátor a zlá Terminatrix (hraje ji modelka Kristanna Lokenová). Premisa zůstává nedotčena - Terminatrix, vybavena mnohem silnějším bojovým hardware než Terminátor, se snaží ze všech sil zničit Connora, čemuž chce samozřejmě zamezit sám velký Armold.

Mostow pojal film nově

Jak však minuty ubíhají, zjišťujeme s údivem (zda příjemným či nikoli závisí na vztahu diváka k tomuto fenoménu), že Mostow, snad ve snaze nekopírovat Camerona, zvolil odlišný postup. Namísto dusného apokalyptického sci-fi předkládá spíše akční komedii. Více než na digitální triky spoléhá na poctivou kaskadérskou akci a co se týče dnes tolik využívané klipové estetiky, drží se při zemi. Zřejmě v rámci odlehčení celého díla pak hercům vložil do úst opravdu vtipné repliky.

Výsledek není zdaleka tak špatný, jak by se mohlo pochybovačům zdát. Schwarzenegger si neustálé shazování své postavy náležitě užívá a kde je třeba přitlačit na pilu a zjednat si respekt okolí, je spolehlivý. Kristanna Lokenová podává jen takový výkon, jaký je od ní třeba, tváří se neprostupně, zarputile a zároveň vyzývavě. Příběh samotný nemá viditelnějších hluchých míst a poměrně svižně spěje ke konci, který je v rámci možností překvapivý a do značné míry osudový. Žádné již lehce zprofanované šokující odhalení se ovšem nekoná, což je nutno připsat tvůrcům k dobru.

Arnie je zpátky

Na Terminátora 3 - Vzpoura strojů tedy lze nahlížet z několika úhlů. Pokud patříte mezi zarputilé příznivce "cameronovského" pohledu na věc, trojka pro vás bude zřejmě jen těžko stravitelná. Přece jen oproti jeho vizionářskému talentu je Mostow pouze zručný řemeslník. Pokud očekáváte lehce staromódně natočenou akční sci-fi podívanou, budete spokojeni nepoměrně více. A patříte-li mezi početnou obec obdivovatelů rakouského kulturisty, film vás nadchne, neboť Arnie je, alespoň pro potřeby tohoto snímku, definitivně "back".

Terminátor 3 - Vzpoura strojů, USA 2003, 103 minut, režie: Jonathan Mostow. Scénář: John Brancato, Michael Ferris. Kamera: Don Burges. Hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danesová, Kristanna Lokenová.

Anketa

Snese Terminátor 3 srovnání s předchozími díly?
Ano, jiný přístup mu je dokonce pomohl překonat
29,6 %
Ano, je srovnatelný
30,8 %
Ano, i když je o něco slabší
19,4 %
Ne, režisér téma nezvládl
20,2 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na festivalu se ukázal i Schwarzenegger

Zatímco ve zšeřelých sálech festivalových kin se na plátnech odehrávají malá i velká, soukromá i společenská dramata lidí většinou bědných a nespokojených...

Terminátor 3 je obchodním hitem

Třetí pokračování akčního sci-fi filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem, který pro společnost Intermedia režíroval relativně neznámý Jonathan Mostow (Ponorka...

FFFILM hackuje Terminátora

Už za pár týdnů má českou premiéru TEMINÁTOR 3 a my se díky exkluzivním fotografiím můžeme dnes zamyslet nad kardinální otázkou: Na jakém operačním systému...

Výběr článků

Načítám