Hlavní obsah

Rusko zahájilo tažení proti hip-hopu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rap je vedle západních filmů dalším nepřítelem ruského státu. Prezident Vladimir Putin požádal vládu, aby se o rapery „postarala“. Raper Husky, který bývá otevřeně kritický k vládě a Putinovi, byl kvůli vystoupení uvězněn na 12 dní, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raper Husky má problém.

Článek

V celé zemi byla zrušena řada vystoupení, uvedla BBC. Protože se ale nedaří rap úplně zakázat, musí stát scénu víc kontrolovat. Prezidentova slova přicházejí poté, co byl raper Husky uvězněn a několik koncertů bylo zrušeno. Úřady uvádějí, že jeho vystoupení ve městě Krasnodar bylo odvoláno kvůli ”extremismu”. Husky aka Dmitrij Kuzněcov ale zkusil vystoupit neoficiálně na ulici. Poté strávil 12 dní ve vězení.

Ruský prezident považuje rap za vážný problém a musí se k tomu prý přistupovat s velkou opatrností. Stát se musí o rap postarat a „navést ho správným směrem“.

„Rap a další moderní (formy umění) se opírají o tři pilíře – sex, drogy a protest,“ uvedl Putin podle BBC. „Nejvíc starostí mi dělají drogy. To je cesta k degradaci národa.“ Také ho údajně znepokojují sprosté výrazy.

Vadí také žerty o Stalinovi a gayové

Pravidelné vystupování světových hudebních hvězd v Rusku stále ještě není tak běžné a bezproblémové jako třeba v Praze. Také při uvádění západních filmů se objevují různé obtíže, občas se stane, že premiéry se ruší nebo odkládají, nebo je pohádka nepřístupná dětem.

Ruské ministerstvo kultury například částečně splnilo žádost poslance vládnoucí strany Jednotné Rusko Vitalije Milonova, který žádal úplný zákaz pohádky Kráska a zvíře. Ta byla nakonec přístupná od šestnácti let, protože ve filmu je gay.

Akční film Útok z hlubin, kde svrhnou fiktivního ruského vládce, letos nejdřív nechtěli promítat (přesně řečeno “odložili premiéru“), nakonec si to ale přece jen rozmysleli. Rusko také už dříve zakázalo komedii Stalinova smrt, protože v ní vidí „ideologickou válku”. Režisér Armando Iannucci ve snímku satiricky líčil boje a intriky v Moskvě v momentě, kdy sovětský diktátor zemřel. Vystupují v něm skutečné politické figury. Zvláštní projekci v Rusku navštívili poslanci a někteří byli velmi nespokojeni. Jelena Drapeková z parlamentní komise pro kulturu prý „nikdy neviděla něco tak nechutného”.

Reklama

Výběr článků

Načítám