Hlavní obsah

Rushdieho film vznikl kvůli radikálům tajně na Srí Lance

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dílo Salmana Rushdieho vždy provokovalo fanatiky. Filmová adaptace románu Děti půlnoci proto musela vzniknout tajně. Po skončení prací to prozradila režisérka Dípa Mehta.

Foto: Profimedia.cz

Na Salmana Rushdieho tehdejší íránský vůdce uvrhl fatvu kvůli knize Satanské verše.

Článek

Írán si oficiálně stěžoval srílanské vládě, že dovolila film točit. Produkce prý byla pozastavena, ale srílanský prezident Mahinda Radžapaksa zákaz zrušil. Režisérka Dípa Mehta uvedla, že si poklidnou Srí Lanku vybrala právě kvůli obavám z protestů radikálních náboženských skupin v Indii, nemluvě o Pákistánu.

Navzdory geografické blízkosti je ostrovní Srí lanka jiná než Indie. Na Srí Lance žije pouhých 20 miliónů lidí a asi 70 % obyvatelstva tvoří buddhisté. Muslimů je tam málo, zatímco v Indii převládají hinduisté a muslimové. Města na Srí Lance překvapují západní turisty pořádkem a čistotou a ve srovnání s chaotickou Indií i nezvyklým klidem a nízkou kriminalitou. Na Srí Lance také neexistují žebrající děti.

Už v roce 1997 chtěla BBC na ostrově Děti půlnoci natočit, ale tehdy ještě nedostala povolení. Letos se to podařilo, režisérka i ostatní členové štábu však museli podepsat tajné smlouvy a chovat se nenápadně, aby se vyhnuli protestům.

"Opravdu jsme ten film chtěli udělat a cena za to bylo mlčení," svěřila se Mehta žijící dlouhodobě v Kanadě listu Globe. Naznačila, že oba mají své problémy. "Rushdie má muslimy a já mám zase hinduisty."

Když utajené natáčení přesto prosáklo do Iránu, vláda oficiálně protestovala, ale díky srílanskému prezidentovi neuspěla.

"President vyslechl ty, kteří byli pro i proti filmu, a rozhodl, že se bude natáčet dál," uvedl jeho mluvčí.

Autora chtěli zabít, režisérce zničili techniku 

Muslimská menšina na ostrově sice podle BBC vyjádřila znepokojení, ale k ničemu většímu nedošlo. Většina z nich vůbec nevěděla, že tam film vzniká.

Salmanu Rushdiemu hrozili muslimští radikálové zabitím kvůli Satanským veršům a léta se skrýval. Režisérka Dípa Mehta měla v Indii také problémy, i když nešlo o život. Hinduisté protestovali proti lesbickým scénám ve filmu Fire. Její další film Water pak málem nevznikl, protože rozzuřený dav jí v severovýchodní Indii zničil vybavení.

Nový film podle románu Děti půlnoci by se měl jmenovat Winds of Change.

Předloha vypráví příběh tří generací indické rodiny, jejichž životy prolínají moderní dějiny Indie od roku 1910 do roku 1976. Blíží se magickému realismu.

Hlavní hrdina Sálim Sinai patří k tisícovce dětí narozených 15. srpna 1947 (vznik nezávislé Indie a Pákistánu). Každé dítě je nadáno nadpřirozeným darem, a čím blíže jsou k půlnoci, tím jejich schopnosti sílí.

Děti půlnoci jsou považovány za jedno z největších děl 20. století. Roku 1993 dostala kniha cenu "Booker of Bookers" - ocenění za nejlepší román za 25 let existence Bookerovy ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám